Szent Lázár Megyei Kórház: a rémhírkeltések a tisztességes alapokon nyugvó betegellátást nehezítik

Ezt a kórház vezetése közölte a napokban az országos sajtóban és különböző közösségi oldalakon megjelent cikkekkel kapcsolatban, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő megkeresésére. A honatya által hétfőn kora este közzétett kórházi válaszlevél azokra a szalagcímekre reagál, melyek szerint “összeomlott a megye intenzív ellátó rendszere”, illetve “az influenza fektette két vállra az intenzív betegellátást Nógrádban”.

A napokban megjelent sajtóhírek egy tiszti főorvosi tájékoztatásra hivatkoztak, mely arról szólt, hogy átmenetileg betelt mind a balassagyarmati, mind a salgótarjáni kórház intenzív osztálya, így szükséges azon kórházak kijelölése, melyek ezek helyett adott esetben fogadni tudják az intenzív ellátásra szoruló betegeket. Ilyen esetben szükséges a mentőszolgálat és az érintett egészségügyi szolgáltatók – jogszabályokban rögzített – együttműködése a helyzet hatékony kezelése érdekében.

Erről szólt a nyilvánosságra került tájékoztatás is, melyet aztán a legkülönbözőbb súlyozással adtak közre a különböző sajtótermékek. Voltak az egészségügy összeomlását vizionáló cikkek, de olyanok is, melyekben kiemelték, hogy az intenzív osztályok átmeneti telítődése olyan helyzet, melyet megfelelő szervezéssel hatékonyan kezelni lehet, ezt pedig megfelelő reagálással meg is tették és teszik az érintettek. Volt ahol arra is kitértek, hogy olyan jelentős többletterhelések idején, amit például az influenzajárványok okozta szövődmények eredményeznek, előfordulhat az év közben kevésbé kihasznált intenzív osztályok telítődése.

Dr. Bercsényi Lajos, a kórház főigazgató főorvosa és Dr. Laczkó Tamás orvosigazgató tájékoztatásukban leszögezik, hogy az intézmény Intenzív Osztálya megfelelő személyzettel és gépekkel rendelkezik, működésük pedig a mindenkori szakmai irányelveknek és szabályoknak megfelelő. Kitérnek rá, hogy az influenzajárványra tekintettel a megyei tiszti főorvos január 28-án tájékoztatást kért az intézmény kapacitásairól annak okán, hogy a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház jelezte, hogy betelt az ottani Intenzív Osztály. Az információkérés időpontjában a salgótarjáni kórház Intenzív Osztály szintén minden ágyán feküdt beteg, de az osztály “dinamikáját illetően ez messze nem volt vészhelyzet, illetve messze nem volt uralhatatlan helyzet”. Ráadásul még aznap 18 órára ismét két szabad ággyal rendelkezett az osztály.

Szeretnénk megjegyezni, hogy a kórház gép és műszer ellátottsága messzemenően megengedi azt a lehetőséget is, hogy adott esetben szubintenzív ágyakon intenzív ellátást végezzünk, illetve megfigyelő betegszobákból a szubintenzív ellátásra alkalmas egységeket alakítsunk ki. Ez évtizedek óta így van és ennek zökkenőmentes szervezése mindenkor a megyei kórház menedzsmentjének és az osztály főorvosának a feladata – emelik ki levelükben az egészségügyi intézmény vetetői.

A Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa és orvosigazgatója a helyzettel kapcsolatos valótlan állításokat visszautasítják, illetve hozzáteszik azt is, hogy véleményük szerint a rémkeltések nem a betegellátást szolgálják, hanem a tisztességes alapokon nyugvó betegellátást nehezítik, illetve adott esetben ellehetetlenítik.

Minden normális gondolkodású embernek kötelessége távol tartani magát a hisztériakeltésektől, amelyek a betegek ellátását veszélyeztető állapotokat okoznak – tették még hozzá a kórházi vezetők.

 

Kiemelt fotó: A Szent Lázár Megyei Kórház főépülete (Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház)