Decemberre készülhet el a Sugár út felújítása

Szeptember végéről december közepére módosította a salgótarjáni önkormányzat a Sugár út felújítása befejezésének határidejét – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A nyilvánosan elérhető információk szerint azért halad a vártnál lassabban a beruházás, mert a beépíteni tervezett építőanyagok szállítási határideje az előzetesen rögzítettekhez képest jelentősen megnövekedett az országosan nagy kereslet következtében, így a szükséges építőanyag nem áll(t) rendelkezésre a kellő mennyiségben és mértékben. A Sugár út felújítását egy szajlai székhelyű építőipari vállalkozás végzi.

Salgótarjánban a Sugár úton alakítanak ki elsőként nyitott kerékpársávot. Az ilyen kialakítás összességében még egész Magyarországot tekintve is viszonylag ritka, külföldön azonban már sok helyen ismert és bevett gyakorlat. Lényege, hogy az út szélén lévő – szaggatott vonallal is jelölt – sávban közlekedhetnek a kerékpárosok, középen – a két szaggatott vonal között – pedig az autósok. A sofőrök természetesen ráhajthatnak a nyitott kerékpársávra, ha például szemből érkező autóknak kell elmellőzniük egymást, ha egy gépjárművel előznek egy azonos irányba haladó másikat, vagy ha egy jobb oldali utcába kívánnak lekanyarodni. Alapesetben viszont az út közepe a gépjárműveké, az út két széle pedig a kerékpárosoké.

Az út 1225 méteren kap új aszfaltburkolatot, az út végén sárrázót építenek, a jobb oldalon a Patakpart útig több mint 2 méter széles új járda épül, az utána következő járdát pedig térkő burkolattal építik ki. Szintén térkő burkolatot kapnak a bal oldali buszmegállók, továbbá az utca elején és végén található buszfordulók le- és felszálló területei, utóbbiaknál új váróhelyiséget alakítanak ki.

 

3100.hu Fotó: Folyamatban az útfelújítás a salgótarjáni Sugár úton