A 15. Média Építészeti Díja finalistái között a Beszterce tér felújítása

Bejelentették a 15. Média Építészeti Díja döntőseit; az egyik legjelentősebb magyarországi építészeti elismerés díjait november 8-án adják át Budapesten.

A Média Építészeti Díja eddigi kiírásain 3000-nél több építész vett részt 654 épülettel és 675 tervvel, számukra pedig 140 elismerést osztottak ki eddig – idézte fel a díjat meghirdető epiteszforum.hu csütörtöki sajtótájékoztatóján Pásztor János. Mint a szakmai portál ügyvezetője hangsúlyozta, a cél változatlan maradt: a kortárs építészet csúcsteljesítményei, a kortárs építészeti gondolkodás szélesebb körű bemutatása.

Somogyi Krisztina és Kovács Dániel az epiteszforum.hu főszerkesztői hozzátették: a szakmai újságírókból álló médiazsűri elnöke Bagi László lesz, mellette Csernátony Dóra, Eszes Andrea, Földes András, Ficsor Benedek, Rajcsányi Gellért és Vincze Miklós foglalnak helyet a testületben. A szakmai zsűriben Lévai Tamás építész, valamint Somogyi Krisztina és Kovács Dániel dolgoznak majd.

Ezúttal 51 épületet és 86 tervet neveztek alkotóik, ezekből nemzetközi előzsűri válogatta ki azt az 5-5 tervet, amely a fődíjakért indulhat. Az előzsűrit a holland Indira van’t Klooster vezette, a munkában a litván Ruta Leitanaite, az albán Saimir Kristo, a Magyar Építőművészek Szövetségének képviseletében pedig Z. Halmágyi Judit vett még részt.

Somogyi Krisztina kiemelte: az épület kategóriában öt nagyon különböző helyszínen megvalósult, nagyon különböző projektet választott ki a nemzetközi zsűri. A kategória döntősei a salgótarjáni Beszterce tér felújítása (Holló Mátyás, indelab; Madarász Dóra, Landspect; Baróthy Anna, S39 Hybrid Design) mellett a MOME campusfejlesztésének 3. üteme (Csillag Katalin és Gunther Zsolt, 3h építésziroda), a Vizafogó Tagóvoda felújítása és bővítése (Nagy Csaba, Pólus Károly és Tőrös Ágnes, Archikon), a kolozsvári Nadasan 2. családi ház (Péterffy Miklós), valamint a Fatimai Szűzanya alsószentiváni zarándokhelye (Gutowski Robert).

A Média Építészeti Díja két fődíjának, közönségdíjainak és különdíjainak nyerteseit november 8-án nyilvános gálaesten jelentik be.

 

Kiemelt fotó: A felújított salgótarjáni Beszterce tér (Fotó: Vasas Ádám | epiteszforum.hu)