Elkészültek a szakmai háttéranyagok az egykori acélgyár területének hasznosításáról

Az egykori acélgyár területét ipari, míg az egykori öblösüveggyár területét szolgáltató, turisztikai és oktatási célokra hasznosítaná az önkormányzat a Modern Városok Program keretében. A Fekete Zsolt polgármester vezette delegáció október végén újfent Budapesten tárgyalt az ügyben a kormány képviselőjével – olvasható a Salgótarján Ma önkormányzati havilapban.

A “rozsdaövezetek” újrahasznosítása – a városképre gyakorolt esztétikai hatásról nem beszélve – kulcskérdésnek tekinthető, miután a megyeszékhely természeti adottságai nem teszik lehetővé nagy, egybefüggő területek kiajánlását a potenciálisan betelepülni kívánó vállalkozások számára. A két terület rekultivációjára vonatkozó törekvés ennek megfelelően a 2017-ben megkötött Modern Városok Programban is megjelenik.

 

Napelempark és krakkoló erőmű az acélgyár helyén

Az egyeztetett elképzelések szerint a volt acélgyárat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő venné meg, rekultiválná a területet, majd a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. venné át, üzemeltetné és ajánlaná ki ipari célokra. Az önkormányzat elképzelése szerint itt kapna helyet az az önfenntartó energetikai projekthez elengedhetetlen krakkoló erőmű és a napelempark is – olvasható az önkormányzati lapban.

Ezek a funkciók a volt acélgyári területből egy jelentős részt le is fednének. Nyáron Hugyagon adtak át Nógrád megyében egy kisebb napelemparkot: az itt 5,5 hektáron, 1,2 milliárd forintos beruházásban megépült 2,9 megawattos erőmű 1750 család energiaellátását biztosítja. Ettől nagyobb, összesen 16,5 megawattos, tízezer család villamosenergia-igényét biztosítani képes napelempark működik idén tavasztól Szügyben, a beruházás területigénye itt 35 hektár volt.

Az egykori acélgyári terület ugyanakkor – a Salgó Raktártechnika Kft. és az Alcufer Kft. telephelyeit nem számítva – négy helyrajzi számon összesen 21,6 hektár.

A krakkoló és depónia gáz erőmű tervéről korábban az ÉMÁSZ, mint együttműködő partner is említést tett már, mint a várossal közös együttműködésben zajló, tervezett beruházás. A krakkolás folyamata jellemzően a kőolajfinomítás során előálló, kevésbé jelentős vegyületek hasznosítására irányuló folyamat, melyben katalizátoranyagok felhasználásával krakkbenzin és a krakkgáz keletkezik.

 

Turisztikai és szolgáltató funkciók az öblösüveggyár helyén

Az önkormányzati lap a volt öblösüveggyár területének hasznosítási terveit is említi, a tájékoztatás szerint itt nem ipari, hanem szolgáltató, turisztikai és oktatási célokat jelölt ki az önkormányzat. A turisztikai hasznosításra vonatkozó elképzelések szakmai anyaga az önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésben már elkészült, információnk szerint ez – többek között – az “Üveglandia” fantázianevű fejlesztés takarja.

A terület egy részének hasznosítása egy, az előzőeken felüli formában is felmerült már. A Zenthe Ferenc Színház folyamatos “erősödése”, az előadások és az azokhoz kapcsolódó próbák számának emelkedése okán előbb-utóbb szűk lesz a hely a József Attila Művelődési Központban arra, hogy a városi kulturális programoknak és a színházi eseményeknek egyaránt helyet tudjon adni az intézmény. A Zenthe Ferenc Színháznál erre tekintettel elkezdődött a háttérmunka annak érdekében, hogy megfelelő helyszín és a beruházáshoz szükséges támogatás rendelkezésre állása esetén önálló színházi komplexumot építhessenek fel a városban.

 

Kormányhatározat szükséges a folytatáshoz

Hogy mindezen egyeztetett elképzelések valósággá válhassanak, ahhoz a Miniszterelnökség döntése szükséges. Salgótarján önkormányzatának delegációja Fekete Zsolt polgármester vezetésével október végén tárgyalt legutóbb a barnamezős területek sorsáról, Juhász Roland vagyonfelügyeletért felelős helyettes államtitkárral. Mint kiderült: az illetékes minisztérium elkészítette a volt acélgyárral és területével kapcsolatos szakmai dokumentumokat. A következő lépésekhez a tervek és törekvések kormányhatározatba foglalása szükséges.

 

Salgótarján Ma nyomán / 3100.hu Fotók: Az egykori salgótarjáni acélgyár, 2019 novemberének elején