Átadták a felújított zagyvarónai óvodát

 

Mintegy 150 millió forint – a költségek száz százalékát fedező – Európai Uniós támogatás felhasználásával újult meg Zagyvarónán a Salgótarjáni Összevont Óvoda Vadvirág Tagóvodája. A felújított intézményt pénteken délután adták át.

 

Az intézmény óvodásainak – stílszerűen vadvirág-tematikájú – műsorát követően Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere azt mondta: ez az első megvalósult fejlesztés, melynek pénzügyi finanszírozását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a város rendelkezésére álló 9,2 milliárd forint biztosította. Kiemelte: cél volt, hogy a peremkerületeken induljanak el elsőként az ilyen és hasonló beruházások.

 

 

Fekete Zsolt azt mondta, bár sok politikai támadás éri a város fejlesztési programját, ki kell emelni, hogy országosan is az elsők között indulhattak el Salgótarjánban az ilyen forrásból megvalósuló fejlesztések. A polgármester hozzátette: a baglyasaljai és az acélgyári óvoda felújítása is zajlik, illetve megkezdődött már – szintén Zagyvarónán – a Bátki József Közösségi Ház felújítása is.

 

Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda vezetője kiemelte: a gyermekek számára ilyen óvodákat kíván az ország minden pontjára. A kivitelezést ízlésesnek, esztétikusnak és gyermekbarátnak nevezte, hozzátéve, hogy így már minden igényt kielégítő környezetben nevelhetőek a gyermekek.

 

 

Mindig törekedtünk arra mi óvodapedagógusok, hogy esztétikájában is nevelő környezet vegye körül a gyermekeket. Lehet, hogy kellett egy kis textil, egy-két rajz eltakarni azt, hogy éppen beázott, vagy egy kicsit salétromos a fal, de a gyermekek ebből mit sem vettek észre. Itt most már semmit nem kell takargatni, bízom benne, hogy ebből a gyermekek is sokat tudnak majd kamatoztatni

– mondta Andóné Angyal Mária.

 

A Salgótarjáni Összevont Óvoda Vadvirág Tagóvodájának megújult épülete 60 kisgyermek két csoportban való elhelyezését biztosítja, az intézményben a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektetnek majd többek között a környezeti nevelésre és az egészséges életmódra nevelésre – emelte ki Tóth Marianna.

 

 

A tagóvoda vezetője a zagyvarónai óvodatörténetet ismertetve elmondta: 1913-ban nyílt meg a település(rész) első óvodája, a mostani Fenyvesalja úton. A jelenlegi helyére a ’60-as években költözött, az épület azelőtt az erőmű igazgatójának kastélya volt. 1983-ban felújították az épületet, 1986-ban háromszáz adagos főzőkonyhával bővült az óvoda. A Vadvirág nevet 1993-ban vette fel az intézmény, 1999-től pedig – az óvodák összevonása után – tagóvodaként működik. Az intézmény Zöld Óvodaként és Madárbarát Óvodaként működik.

 

 

Pedagógiai, nevelési céljaink eléréséhez olyan feltételrendszert kaptunk, amely megfelel a kor elvárásainak, az Európai Uniós előírásoknak, esztétikájában pedig Zagyvaróna szépségéhez illeszkedik – nem csak külsőleg, hanem belső szépségében is. Korszerű informatikai rendszer, tevékenységre csábító játékeszközök és bútorok segítik az óvodapedagógusok munkáját. Mindkét csoportunk saját öltöző és mosdó segítségével biztosítja a folyamatosságot a zsúfoltság elkerülését. A fűtéskorszerűsítés, a nyílászárók cseréje, az épület szigetelése, az energiatakarékosság megvalósulását támogatja. A gyermekek differenciált fejlesztéséhez külön szoba, az egészségvédelem megteremtéséhez elkülönítő szoba is rendelkezésre áll immáron. Tornaszobánk tornateremmé bővült, mely közös óvodai rendezvények megtartására is alkalmas immáron. Udvarunkon is új, korszerű játékeszközök találhatóak, színesítve és gazdagítva az óvodai életet. Hazatértünk, köszönjük szépen!

– mondta Tóth Marianna.

 

 

A felújított intézményt hivatalosan is átadó szalagátvágásban a zagyvarónai óvodások is segítségére voltak Fekete Zsolt polgármesternek és Turcsány László településrészi önkormányzati képviselőnek.