A tervek szerint 2020 júniusában már termelni fog a Bumchun salgótarjáni gyára

3100.hu Fotó: Choi Jae Young, a Bumchun Precision elnökhelyettese és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere

Az első akkumulátorcsatlakozók jövő év közepén gördülhetnek le az új salgótarjáni üzem gyártószalagjairól – hangzott el a 3100.hu kérdésére a ma délelőtt Salgótarjánban tartott sajtótájékoztatón. Choi Jae Young, a Bumchun Precision elnökhelyettese hozzátette: az Ipari Parkban található üzemükbe folyamatosan telepítik a gyártáshoz szükséges berendezéseket, éppen szerdán hajnalban is több gyártósori gép érkezett Salgótarjánba.

A sajtótájékoztatón Fekete Zsolt polgármestere úgy fogalmazott: a megyei jogú városok között Salgótarján a leghátrányosabb helyzetben lévő, a megyeszékhely gazdasági és népességi adatai elmaradnak más megyei jogú városoktól.

Ez részben adottságainkból is fakad, hiszen völgyvárosi jellegünkből adódóan nincsenek hatalmas iparterületeink. Viszont mélyen hiszem, hogy ez a negatív spirál, melybe Salgótarján az elmúlt évtizedekben került, megtörni látszik. Messze vagyunk még a jótól, az igazán dinamikus fejlődéstől, de a felívelő pályát elértük, előtte állunk, Salgótarján végre épül – mondta Fekete Zsolt a Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni beruházásához kapcsolódóan.

Hozzátette: a természeti környezet megóvása érdekében a megújuló energiákra épül a város gazdaságfejlesztési programja, ezért is öröm, hogy a koreai cég elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt majd alkatrészeket.

A polgármester ismertetése szerint tavaly november óta tárgyaltak, véleménye szerint jó kapcsolat alakult ki a cég és az önkormányzat között. “Mindennek megkoronázása, hogy úgy döntöttek, Salgótarjánba hozzák első magyarországi üzemüket, ezzel 200 új munkahelyet teremtve” – mondta Fekete Zsolt, aki egyben további partnerséget ígérve megköszönte a Salgótarjánba fektetett bizalmat. A városvezető fontosnak és örömtelinek jellemezte, hogy Magyarország Kormánya is támogatja a beruházást.

3100.hu Fotó: Choi Jae Young, a Bumchun Precision elnökhelyettese és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a salgótarjáni városházán tartott sajtótájékoztatójukon
3100.hu Fotó: Choi Jae Young, a Bumchun Precision elnökhelyettese és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a salgótarjáni városházán tartott sajtótájékoztatójukon

Choi Jae Young, a Bumchun Precision elnökhelyettese a sajtótájékoztatón ismertette: 1981-ben alakult cégük magas minőségű termékekkel van jelen a piacon, IT és mobiltelefon-gyártó világmárkák termékeinek beszállítói. Ezen tapasztalatokra alapozva a cég 2015-ben kezdett elektromos akkumulátorok alkatrészeinek gyártásába. Az elektromos autók fellegvára Európa és annak is fellegvára Magyarország – mondta Choi Jae Young. Az elnökhelyettes úgy fogalmazott: miután az európai beruházás mellett döntöttek, több helyszín közül választották ki Salgótarjánt, a város mellett a munkaerő és az itteni hozzáállás szólt elsősorban.

Choi Jae Young aláhúzta: egy vállalat a profitért létezik, de ugyanennyire fontos számukra a kiegyensúlyozott helyi jelenlét, ennek részeként szeretnének pozitív hatással lenni a város mindennapi életére is, “szeretnék kivívni a salgótarjániak tiszteletét”.

Újságírói kérdésre Choi Jae Young elmondta: deklarált céljuk volt Magyarországon befektetni, ebben a KOTRA, a Dél-koreai Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltsége töltött be kulcsszerepet, rajtuk keresztül vették fel a kapcsolatot a salgótarjáni önkormányzattal. Fekete Zsolt az első lépésekkel kapcsolatban hozzátette: az önkormányzat a kezdettől fogva partner volt “akár a telephely energetikai ellátásáról, akár a munkaerő megszerzéséről, akár a cégnél már vagy majdan dolgozó munkavállalók lakhatási kérdéseiről volt szó”. A cégvezetők újságírói kérdésre reagálva úgy fogalmaztak: helyben többen is segítették a cég betelepülésének folyamatát, de leginkább Salgótarján polgármestere és alpolgármestere voltak ebben aktív szereplők.

 

Huszonhétezer négyzetmétert vett birtokba a Bumchun a salgótarjáni ipari parkban

A közvetlenül a dél-koreai cég beruházásához kapcsolódó részleteket a magyarországi leányvállalat, a Bumchun Precision Hungary Kft. vezérigazgatója ismertette. Ma Seong Wook tájékoztatása szerint cégük 27 ezer négyzetméteres területen valósítja meg a fejlesztéseket a salgótarjáni ipari parkban. A terület két részre bontható: az egykori Palóc Nagykereskedelmi Kft. raktárbázisát átalakítással teszik alkalmassá az akkumulátorcsatlakozók gyártására, a további, jelenleg üres terület pedig a kapacitásnövelés érdekében, egy újabb gyáregység építésének céljával van a birtokukban.

3100.hu Fotó: Ma Seong, a Bumchun Precision Hungary Kft. vezérigazgatója
3100.hu Fotó: Ma Seong, a Bumchun Precision Hungary Kft. vezérigazgatója

A következő három év során 13,3 milliárd forint értékű beruházás megvalósításával futtatják fel a termelést, üzleti tervükben 2022-ben már 6 milliárd forintnyi árbevétellel számolnak. A Bumchun Precision Hungary Kft.-nek jelenleg 12 vezető, “kulcsszereplő” alkalmazottja van, többségük salgótarjáni.

 

3100.hu kiemelt fotó: Choi Jae Young, a Bumchun Precision elnökhelyettese és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere