Új menetrendek: tovább bővül a főváros autóbuszos elérhetősége, vasúton minden marad a régiben

A MÁV és a Volánbusz egyaránt közzétette a december 15-től érvényes új menetrendeket. A változásokból az látszik, hogy Salgótarján és Budapest viszonylatában tovább erősödik az autóbuszos tömegközlekedés szerepe, a Hatvan-Somoskőújfalu vasútvonalon pedig lényegében minden marad a régiben.

A Nógrád megyét érintő Hatvan-Somoskőújfalu, Balassagyarmat-Vác és Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalakon is korrigálják néhány vonat indulási vagy érkezési idejét december 15-től, jellemzően 1 vagy 2 perccel. A Gödöllő környéki vasúti felújítási munkálatok okán a menetrendből tavaly decemberben kikerült, Somoskőújfalu és Budapest közötti vasárnap délutáni-esti közvetlen gyorsvonatpár a hamarosan befejeződő beruházást követően sem tér vissza a menetrendbe,

így továbbra is Salgótarján az egyetlen megyeszékhely és Nógrád az egyetlen megye, melyeknek menetrend szerint semmilyen közvetlen vasúti összeköttetése nincs a fővárossal, illetve ahol nem közlekedik sem expressz, sem sebes, sem intercity vonat.

A párhuzamosságok megszüntetésére irányuló kormányzati törekvésekből az látszik, hogy a vasútnak Kelet-Nógrádban térségi szerepet szánnak, a fővárossal való összeköttetésben az autóbuszjáratok preferáltak.

Az előző megállapítást erősíti, hogy a távolsági autóbusz-közlekedésben Salgótarján, illetve Pásztó és a főváros között további új járatokat biztosít majd a Volánbusz december 15-től, elsősorban a munkanap hajnali és délutáni járatokon tapasztalható zsúfoltság csökkentése érdekében. Pásztóról bővítik a korai fővárosba érkezés lehetőségét is, Salgótarjánból Budapestre 4:05-kor indul majd az első járat, a fővárosból Nógrád felé új délutáni járat is közlekedik majd.

A Budapest-Salgótarján viszonylatban munkanapokon 11.40-től 15:40-ig így félóránként, innentől 18:40-ig pedig 20 percenként indulnak autóbuszok.

A Nyugat-Nógrád és a főváros között közlekedőket érinti, hogy az M2-es autóúton végzett útfelújítási munkálatok befejezését követően a munkanapok reggelein a Budapest felé közlekedő járatok 20 perccel hamarabb érkeznek a fővárosba.

A Nógrád megyén belül közlekedő helyközi autóbuszjáratok menetrendjében alig lesz változás. Mátranovák, Kazár és Mátraszele térségében vonalanként egy-egy olyan reggeli járat szűnik meg, amelyek mellett néhány perc különbséggel legalább kettő másik is közlekedik.

A menetrendi változásokról a MÁV és a Volánbusz honlapjain található bővebb tájékoztatás.