Továbbra is az ország legjobb száz középiskolája között a salgótarjáni Bolyai

Nyolcadik alkalommal készítette el a HVG a legjobb hazai középiskolák rangsorát. Az intézmények értékeléséhez az évente elvégzett kompetenciamérések adatait, a négy kötelező érettségi tárgy eredményét, továbbá a továbbtanulási mutatókat vették figyelembe.

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium a rangsor 74. helyén végzett, kiemelkedő nyelvi eredményességgel.

Az oktatási intézmény – továbbra is – egyetlen nógrádi középiskolaként szerepel a legjobbak között, a korábbi évek eredményeinek megfelelően, stabilan a top százas lajstrom kétharmada-háromnegyede környéki helyezések egyikét birtokolja. A rangsorban a vidéki középiskolákat tekintve a 43. helyen található a salgótarjáni gimnázium.

Pálfalvai Zoltán, az iskola igazgatója a 3100.hu megkeresésre elmondta: mint a korábbi években, ezúttal is a nyelvi érettségi eredményei húzzák leginkább felfelé az iskola pozícióját, jelenleg ebben a tekintetben a Bolyai az ország 31. legjobb középiskolája.

Az idegen nyelvek oktatása évtizedek óta kiemelten kezelt terület iskolánkban. Az eredményekben a négy- és ötosztályos két tannyelvű képzések, illetve a hatosztályos emelt idegennyelvi tagozatos képzésen folyó munka köszön vissza markánsabban. Ugyanakkor számunkra fontos mutató az is, hogy az ország legjobb 100 iskolája között vagyunk a felsőoktatási felvételi eredményekben is. Tíz évre visszatekintve 88 és 95 százalék között mozog tanulóink sikeres felvételi aránya. Az idei évben ez a mutató 95 százalék volt, a HVG középiskolai rangsora ugyanakkor az egy évvel korábbi adatokkal számol e tekintetben: tavaly 92 százalékos volt a továbbtanulási mutató – ismertette Pálfalvai Zoltán.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ fenntartásában működő középiskolában többek között 48 ezer kötetes könyvtár, két természettudományi labor, két informatikai tanterem, nyelvi labor és rajzterem segíti a minőségi oktatást. A gimnázium 37 fős tanári karában kilencen mesterpedagógusok.