Salgótarjáni ünnepi kisokos – Buszmenetrendtől a szemétszállításig

Kivételesen hosszú, hatnapos pihenőnap-sorozat vár a legtöbbekre a karácsonyi időszakban, amit aztán egy hétközepi újévi munkaszünet fejel még meg. Ennek apropóján összegyűjtöttük a legtöbb salgótarjánit érintő hasznos információkat helyi járati autóbusz-menetrendtől az ügyeletes gyógyszertárakig, a fizetőparkolás rendjétől a szemétszállításig, elsősorban a karácsonyi napokra fókuszálva. Hasonló “ünnepi kisokost” állítottunk össze a következő napok programjairól és időtöltési lehetőségeiről is, ez ide kattintva olvasható.

 

Orvosi és gyógyszertári ügyelet

A Szent Lázár Megyei Kórházban az alapellátási ügyelet az ünnepek alatt is folyamatosan működik majd, ahogyan a Sürgősségi Betegellátó Osztályon is a szokásos rendben, 0-24 órában történik a betegellátás. Az ügyeletes gyógyszertárak beosztása ünnepnapokon adott nap reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig:

 • 2019. december 24.: PatikaPlus (Rákóczi út 143.)
 • 2019. december 25.: BENU Pécskő (Rákóczi út 20.)
 • 2019. december 26.: BENU Szent Benedek (Bem út 14-16.)
 • 2019. december 27.: Levendula (Füleki út 54-56.)

Itt jegyezzük meg, hogy az éppen aktuális hónap gyógyszertári ügyeletbeosztása a 3100.hu főoldaláról folyamatosan elérhető.

 

Ügyintézés

Salgótarjánban a kormányablakban, illetve a Városháza irodáin december 23-án még egyaránt fogadják az ügyfeleket, ezt követően december 30-án, hétfőn lesznek elérhetőek az ügyintézők. Ugyanez érvényes a közigazgatás egyéb területeire is, mint például a földhivatali vagy a társadalombiztosítási ügyintézés.

 

Fizető parkolók

A belvárosi fizetős zónákban ingyenes lesz a parkolás 2019. december 24-től 2020. január 1-ig. Az év végén lejáró általános és kedvezményes éves bérleteket 2020. január 15-én lehet majd utoljára használni. A VGÜ ügyfélszolgálata december 23-án még fogadja az ügyfeleket, ezt követően december 30-án és 31-én, egyaránt 8 és 12 óra között lesznek nyitva.

 

Hulladékszállítás

A VGÜ Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a hulladékszállításra alig lesz hatással az év végi ünnepi időszak. Egyetlen olyan nap lesz, amikor elmarad a szemétszállítás: újév napja (szerda) helyett január 4-én (szombaton) érkeznek a kukásautók. Minderről bővebben itt olvashatnak.

 

Helyi járati autóbusz-közlekedés

December 24-én a szabadnapokra érvényes, karácsony napjain a munkaszüneti napokon megszokott, december 27-én (pénteken) pedig a szabadnapokra érvényes menetrend szerint érkeznek majd a helyi járatok a megállókba. Eltérés a megszokottól január elsején lesz még, ezen a szerdán a munkaszüneti napoknak megfelelően járnak majd a buszok a városban.

A korábbi években megszokottaknak megfelelően szenteste, december 24-én 18 óra után idén sem közlekednek a helyi járatok, egyetlen kivétellel. Este hat órát követően egy 19-es jelzésű járatpár fog közlekedni: a járat Salgóbányáról 20:55-kor indul Somoskő és Hősök út betéréssel az Ipari Parkba, ahonnan 22:20-kor indul vissza Salgóbányára ugyanezen útvonalon.

Szenteste a 22 órás munkakezdést, illetve a délutános műszak hazaszállítását ezen felül – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a különböző salgótarjáni városrészekbe betérő helyközi autóbuszokkal biztosítja majd a Volánbusz.

A városközpont felé

 • az Etesről 21 órakor induló autóbusz idegéri betéréssel közlekedik a távolsági autóbusz-állomásig,
 • a Szécsényből 20:30-kor induló autóbusz Zagyvapálfalva, Bányagépgyár betérővel közlekedik,
 • a Szécsényből 20:35-kor induló járat Baglyasaljára tér be, majd halad tovább a helyközi autóbusz-állomásra,
 • az Istenmezejéről 20 órakor közlekedő járat Zagyvarónára tér be.

A városrészek irányába

 • a távolsági autóbusz-állomásról 22:45-kor Etesre induló járat Idegéren át közlekedik,
 • a 22:35-kor a szécsényi autóbusz-állomásra induló járat Zagyvapálfalva, Hősök út betéréssel közlekedik,
 • az autóbusz-állomásról egy másik 22:35-kor Szécsénybe induló járat Baglyasalja betéréssel közlekedik,
 • a Volán Központtól 22:45-kor Istenmezejére induló járat Zagyvaróna betéréssel közlekedik.

A fent felsorolt, illetve a várost érintő további helyközi járatok az útvonalukra eső valamennyi helyi járati megállóban megállnak majd december 24-én 18 óra után. További információ a Volánbusz honlapján érhető el. Változások várhatóak majd Szilveszter éjjelén is, de ennek részleteit még nem tette közzé a társaság.

 

Vasúti és helyzközi/távolsági autóbusz-közlekedés

A Mávinform tájékoztatása szerint december 23-án a pénteki, 24-én a szombati (és szentestére érvényes), 25-től 28-ig az ünnepnapi, 29-én a vasárnapi közlekedési rend szerint járnak a vonatok. A Volánbusz helyközi/távolsági közlekedési rendje ettől annyiban tér el, hogy 27-én és 28-án a szabadnapokon érvényes menetrend szerint járnak majd az autóbuszok. A jövő év elején is lesznek változások: január elsején az ünnepnapi (munkaszüneti napokra érvényes) menetrend érvényes, míg január másodikán (csütörtökön) már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok. Szenteste, karácsonykor és szilveszterkor több járat nem közlekedik majd, az ezen napokra tervezett utazást érdemes mielőbb megtervezni a menetrendek.hu oldalon.