Észak-Portugália egyik legjelentősebb városában, a műemlékekben gazdag, „portugál Róma”-ként is emlegetett Bragában töltötte nyári szakmai gyakorlatát az NVSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tizenegy tanulója – olvasható a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum közleményében.
Mint írták, az egy hónapos gyakorlat során négy kereskedő és webáruházi technikus keris diák két bevásárlóközpontban, illetve egy-egy nagy játékboltban számítógépen állította össze és kezelte az online rendeléseket. A fiatalok kiszolgálták a vásárlókat, játékokat szereltek össze, sőt leltároztak is – mondta a négy kísérőtanár egyike, a szakmai tárgyakat oktató Kovács Zoltán.
Ismertetése szerint mindeközben hét cukrász tanuló három cukrászdában, helyi édes és sós cukrász-, illetve péktermékeket készített. A tanulók új recepteket, díszítési módszereket és alapanyagokat ismertek meg és használtak a munkájuk során. Megtanulták például a pastel de nata, vagyis a portugál krémes elkészítését, amely odakint a legkedveltebb helyi cukrásztermék. A finomságot az iskola több diákja is megkóstolhatja majd az intézmény Erasmus+ napján, ugyanis a bregai csapat cukrászai vállalták, hogy kóstolóként elkészítik azt Salgótarjánban is.
Füzesi Tamás, az NVSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatóhelyettese, a diákok egyik kísérőtanára hangsúlyozta: mindannyian rengeteg új szakmai tapasztalattal és idegen nyelvi ismerettel lettek gazdagabbak. Elsősorban az angol nyelvet gyakorolták, de munka közben portugálul is tanultak. A keris csoport több portugál városba is ellátogatott, így például Portóban és a fővárosban, Lisszabonban is jártak.
A beszámolóból az is kiderül: a diákok sikeres pályázata a teljes egy hónapos ellátást, a reggelit és a vacsorát, valamint az utazás és a szállás költségét fedezte, sőt költőpénzt is kaptak a tanulók. Az egy hónap elteltével a sikeres szakmai gyakorlatról Erasmus tanúsítványt kaptak a fiatalok – tették hozzá.