A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az ERASMUS+ által támogatott, “Tanuljunk egymástól, hasznosítsuk mások eredményeit is” elnevezésű projekt keretében – hasonlóan a tavaly októberi kiutaztatásához – a Marco Polo G.E.I.E olasz partnercéggel közösen egy 15 fős, a vendéglátás területén tevékenykedő gyakorlati oktatói csoportot utaztatott ki Olaszországba, Gardo városába – közölte a gazdasági kamara.
A tájékoztatás szerint az előző évi programon túl a résztvevők Cormonsban meglátogatták a “ZOFF FORMAGGI” farmot, ahol megismerkedtek a nyerstej sajt feldolgozásával és előállításával. A cég négy generáció óta neveli a Red Pied fajtához tartozó teheneket – valamennyi állat a farmon született és nőtt fel, az állatjólét tiszteletben tartása mellett, drogok és vegyszerek használata nélkül.
A csoport tagjai bemutatón és kóstolón vettek részt a Ceschia Szeszfőzde több mint száz éves hagyományokkal büszkélkedő, és Friuli egyik legrégebbi szeszfőzdéjében. Története valójában 1886-ban született Nimisben, Udine tartományban, amikor Giacomo Ceschia faluról falura járt a kocsijával, hogy összegyűjtse a gazdák törkölyét és gyümölcsét, és lepárlása az általa épített alembicben. A mostani szenvedély és türelem ugyanaz, mint akkor, és a Ceschia grappákat továbbra is az eredeti 1886-os recept szerint desztillálják, mindig a legjobb minőségű alapanyagokból a történelmi szeszfőzdében.
A résztvevők meglátogatták a Campagna Amica piacot, ahol közel 600 négyzetméteres területen 25 helyi termelő kínálja portékáit, állítja ki termékeiket a fogyasztók számára történő közvetlen értékesítés céljából.
Termékismertetéssel egybekötött tárlatvezetés keretében a Tomadini Alimentari üzletben is járt a csoport. Az 1980-as években, Marisa Tomadin, a Cormons Mezőgazdasági Szövetkezet élelmiszerboltjának felmérése nyomán született Alimentari Tomadin több mint harminc éve népszerűsíti a Collio jellegzetes termékeit szenvedéllyel és lelkesedéssel, valamint regionális és nemzeti gasztronómiai kiválóságokkal. Az Alimentari Tomadin sajtok, felvágottak, sonkák, fűszerek, kenyér, kekszek és tipikus friuli édességek széles választékát kínálja; lekvárok, helyi méz, a legfinomabb üveg borok és szeszes italok, kézműves csokoládé, extra szűz olívaolaj és Tomadini élelmiszer-balzsamecet is szerepel a kínálatban.
A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához mindkét csoport részéről kizárólag pozitív visszajelzések érkeztek, ezzel is igazolva, hogy a jövőben is van létjogosultsága hasonló témájú szakmai programoknak. Közleményében a gazdasági kamara úgy fogalmazott: a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy egy újabb pályázati program keretében ismét lehetőség nyílhasson a megyéből induló szakmai látogatások szervezésére.