Átadták a két völgy lakóit összekötő, Etes és Ságújfalu közötti útszakaszt

Csütörtök délelőtt hivatalosan is átadták a Magyar Falu Program támogatásával megújult Etes és Ságújfalu között, illetve Etes belterületén futó, mintegy három kilométer hosszúságú útszakaszt.

Az ünnepélyes átadón Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: mindazok, aki közlekedtek Karancsalja és Ságújfalu között, tisztában vannak vele, milyen rossz állapotban volt ez a közel hat kilométeres szakasz, így most egy régóta várt beruházás zárult le. Balla Mihály felidézte: az elmúlt három évben két ütemben, előbb Karancsalja és Etes között, most pedig egészen Ságújfaluig megújult a 22109-es út.

Bár lehet, hogy egy ötszámjegyű útról van szó, mégis kiemelt szerepe van, hiszen összeköti a Karancs-völgyet és a 22-es számú főutat, így különösen fontos volt a felújítása – hangsúlyozta.

A parlamenti képviselő beszédében a biztonságos közlekedésre is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a megújult, jó minőségű szakaszokon egyre nagyobb számban jelennek meg a gyorshajtók. Ezért arra kéri a közlekedőket, gondoljanak saját és mások testi épségére, értékeire, és vezessenek a szabályokat betartva. Balla Mihály hozzátette, bízik benne, hogy a jövőben is tovább tudnak haladni a kijelölt vonalon, és még több alsóbbrendű út újulhat meg Nógrád megyében.

Az új út nem csak a közlekedés szempontjából fontos, hanem egyfajta összekötő kapocsként is szolgál a két völgy között – fogalmazott beszédében Matuz Gábor, Etes polgármestere.

A falu első embere szerint a felújított út a régi, rossz minőségűvel ellentétben nem elválasztja, hanem összeköti a lakosságot. Matuz Gábor örvendetesnek tartja azt is, hogy a beruházásnak köszönhetően megismerhetik egymást a két völgy civil szervezetei, illetve az önkormányzatok, és a már egyébként is jó kapcsolatok még tovább fejlődhetnek.

Az átadón jelen volt Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója is, aki kifejtette:

a hálózati szemléletű útfelújítások egyik ékes példája az etesi bekötőút, hiszen közvetlenül a két évvel ezelőtt megújult, karancsaljai útszakaszhoz csatlakoztak, és már tervben van Ságújfalu belterületi útjának rekonstrukciója is.

Lehel Zoltán ismertetése szerint a 3,1 kilométeres szakasz kiváló, európai minőségű burkolatot kapott – a munkálatok során összesen több mint 1820 köbméter aszfaltot, és mintegy 1220 köbméter újrahasznosított betont építettek be, továbbá felújították a vízelvezető rendszert is. A megyei igazgató a megújult etesi bekötőút átadása kapcsán arra kérte a közlekedőket, hogy ne szemeteljenek, mivel a hulladék összegyűjtése más, fontos feladatoktól vonja el az időt, a munkaerőt, illetve a pénzt egyaránt.

 

3100.hu Fotók: Átadták a felújított utat Etes és Ságújfalu között