Salgótarján után Karancslapujtőn is elindult a STADA Palánta program: a Kastélykert Óvoda udvarán egészségtudatos szemléletet közvetítő, játékos piacot és „egészségkonyhát” avattak hétfőn. A STADA Hungary Kft. ajándékaként létrejött tematikus játszótér célja, hogy a legkisebbeket játék közben tanítsa meg az egészséges étkezés és a fenntarthatóság alapjaira.
Mint azt a lebonyolításban közreműködő Civil Impact ügyvezetője, Kiss Gyöngyvér a helyszínen portálunknak elmondta, az idei évben országszerte több mint 150 óvoda jelentkezett a STADA Hungary gyógyszergyártó vállalat pályázatára. Közülük került ki győztesként a karancslapujtői intézmény, mely hatodikként csatlakozott a programhoz. A STADA Palánta játszótereinek célja, hogy a gyerekek már óvodás korban megismerjék, miért jó hazai gyümölcsöt választani a külföldi helyett, piacra járni szupermarket helyett, vagy épp újrahasználható kosarat vinni műanyag zacskó helyett.

A 2022 óta futó program részeként a nyertes óvoda egyrészt játékelemeket kap, mintegy 2 és fél millió forint értékben, másrészt a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársai tartanak a kicsik számára egy játékos előadást. Nem utolsó sorban egy önkéntes napot is tartottak a STADA munkatársainak közreműködésével, mely során felújítottak több, már meglévő játékot, illetve magaságyasokat is építettek – a munkálatokba délután a szülők is bekapcsolódhattak. Az önkéntes csapatot szakértőként egy asztalosmester is kíséri, ő koordinálja a munkálatokat.
Ainsworth Andrea, a STADA Culture and People Managere kifejtette: a hosszú távú cél az, hogy megmaradjon a kapcsolat a vállalat és az óvodák között, hiszen ez arra is ösztönzi az intézményeket, hogy a jövőben is használják a kapott játékokat, eszközöket. Horváth Krisztina, a Karancslapujtői Kastélykert Óvoda vezetője hangsúlyozta: kiemelten fontos számukra a környezettudatos nevelés. 2015-ben elnyerték a Zöld Óvoda Címet, idén pedig már az Örökös Zöld Óvoda címre pályáznak.

A portálunkhoz eljuttatott közlemény szerint Dr. Váradi György, a STADA Hungary Kft. ügyvezetője és a STADA Palánta program elindítója úgy fogalmazott: „A programunk kettős célt szolgál: Az egészséges táplálkozás és a tudatos életmód segít megelőzni a krónikus betegségeket, mint például az elhízás, cukorbetegség vagy szívbetegségek. Emellett azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy minden napi döntésünk – még egy reggeli választása is – hatással van a környezetünkre”.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány ügyvezetője, Lehel Zuzsanna ismertette: ők azon néhány alapítvány egyike, akik a fenntarthatóságot az étkezésen keresztül közelítik meg. A STADA kezdeményezéséhez a Gasztrohős Palánták című programjukkal csatlakoztak, mellyel a legkisebbeknek szeretnék megmutatni, hogyan tudnak fenntarthatóan étkezni.
Mindez természetesen a kicsik életkorának megfelelően történik, így többek között arról esik szó a program foglalkozásain, melyek azok a termények, amik Magyarországon teremnek, és melyek azok, amik külföldön, illetve hogy miért éri meg hazai alapanyagokat, gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani. Arról is mesélnek a gyermekeknek, milyen lehetőségeik vannak, ha csomagolásmentesen szeretnének vásárolni – erről egy piacos játék keretében beszélgetnek velük – fejtette ki Lehel Zsuzsanna.
