Ipolytarnócnál meg sem nyitották, Cerednél újra lezárták a határt

3100.hu Fotó: Lezárt határátkelőhely Ipolytarnóc és Kalonda között

Újra lezárták a ceredi határátkelőt, miután a szlovák kormány úgy döntött, átalakítja az eddig érvényben lévő utazási szabályokat.

A Cered és Tajti közötti átkelőn az utóbbi hónapokban reggel 7 és 9, illetve délután 4 és 6 óra között, gyalogosan lehetett átlépni a magyar-szlovák határt. A közelmúltban azonban – elvileg – az összes Nógrád megyei határátkelő megnyílt, az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanis június 23-án bejelentette, hogy megszűnik a határellenőrzés Magyarország schengeni belső határain, így a szlovák határátkelőknél is.

Ezt a döntést írja felül a szlovák kormány döntése, mellyel eltörli az eddig érvényben lévő beutazási szabályokat. A ma7.sk cikke szerint Martin Klus külügyi államtitkár vasárnap elmondta, hogy megszüntetik az országok járványhelyzet szerinti besorolását. Elmondása szerint erre azért volt szükség, mert az eddigi rendszer ellenőrizhetetlen volt, a jövőben viszont az alapján fogják megkülönböztetni a hazatérőket, hogy be vannak-e oltva, vagy sem.

 

Ipolytarnócnál meg sem nyitották a határt

A szigorítással együtt több határátkelőt is lezártak, köztük a ceredit is. A szlovák külügyi tárca tájékoztatása szerint a korlátozás az Ipolytarnóc – Kalonda átkelőhelyet is érinti, azonban itt eddig sem lehetett átlépni az országhatárt. A Felvidék.ma számolt be róla, hogy a korlátozások június 23-i feloldása után sem szállították el az utat elzáró betontömböket. Bár Ipolytarnóc és Kalonda polgármestere is megpróbálta hivatalos úton elérni az útzár feloldását, nem jártak sikerrel. A portál cikke szerint ezután a helyiek próbáltak meg többször is fellépni a határzár ellen, ám ők is folyamatos ellenállásba ütköztek. Az új szlovák határrezsim alapján most úgy tűnik, a közeljövőben is zárva marad az ipolytarnóci határátkelő. A további nógrádi átkelési pontok nyitva vannak, Somoskőújfalunál is átjárható a határ, de a szlovák hatóságok részéről újra intenzív egészségügyi és biztonsági ellenőrzésekre lehet számítani.

 

A magyar állampolgárok Szlovákiába történő beutazásának feltételei (jelenleg úgy tűnik) nem változnak

A jelenleg érvény szabályozás szerint a koronavírus ellen beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztályának részletes tájékoztatása szerint ugyanakkor az oltások beadását követően bizonyos időtartamnak el kell telnie ahhoz, hogy regisztrációs és karanténkötelezettség nélkül Szlovákia területére lehessen lépni.

A cikkünk megjelenésének napján érvényes közlés szerint Magyarország állampolgárai akkor léphetnek be Szlovákiába korlátozás nélkül, ha rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal és az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással. A védettségi igazolvány és az oltási igazolás birtokában egyben mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket is igénybe vehetik, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők.

A főosztály ugyanakkor ismerteti a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeletét is, ami mindemellett meghatározza, hogy a regisztrációs és karanténkötelezettség nélküli belépés Szlovákia területére

kétdózisú oltóanyaggal történt első oltástól számítva eltelt 21 nap (de egy oltás esetén nem több mint 90 nap, mindkét oltás esetén pedig nem több mint 12 hónap) vagy egydózisú oltástól eltelt 21 nap (de nem több mint 12 hónap) után lehetséges. Mindemellett – legkésőbb a határon – regisztrálni szükséges az erre rendszeresített weboldalon is.

Szlovákiába történő utazás előtt ezúttal érdemes leellenőrizni a személyi igazolvány, a jogosítvány és a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett műszaki érvényesség idejét. Bár ezek az okmányok Magyarország területén jelenleg esetleges lejártuk ellenére is érvényesek maradtak (a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig), külföldön azonban nem érvényesek!

A kritériumoknak megfelelő személyekkel együtt, szintén korlátozás nélkül léphetnek be Szlovákia területére a velük utazó 18 év alattiak is. A mostanság gyakran változó szlovákiai feltételrendszer miatt utazás előtt érdemes felkeresni a konzuli szolgálat honlapját az aktuálisan érvényben lévő feltételek ellenőrzésére.

 

3100.hu archív fotó: Határzár Kalondánál