A tolerancia és egymás elfogadása kerül középpontba a Fő téri Esélynapon

Szombaton rendezi meg immár egy évtizedes múltra visszatekintő Esélynapját a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház. Szabó Péter, a szervezet vezetője a 3100.hu megkeresésére elmondta, az érdeklődőket számos olyan programmal várják, mely közelebb hozza egymáshoz a fogyatékossággal élő és az ép embereket.

Szabó Péter ismertetése szerint az Esélynapokat hagyományosan tavasszal szokták megtartani, ám a járványhelyzet miatt idén őszre csúszott a rendezvény, melyen a fogyatékossággal élők és az épek ezúttal is közösen ünnepelhetik a toleranciát, illetve az egymásra utaltságot. Az esemény délelőtt 10 órakor kezdődik Fekete Zsolt polgármester köszöntőjével, mely után beszédet mond Szabó Péter, illetve Uramecz János, a Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesületének elnöke is.

A szervezők a délelőtt folyamán olyan játékos feladatokkal készülnek, melyekben az épek rövid időre megtapasztalhatják, milyen például a mozgáskorlátozottak vagy a látássérültek élete – így többek között kerekesszékes ügyességi versenyen és vak sakkversenyen is kipróbálhatják magukat az érdeklődők. Az eseményen ott lesz a Magyar Rákellenes Liga Alapszervezete is, akik különböző szűrővizsgálatokkal várják a látogatókat. Mindemellett kézműves foglalkozásokon, totón, később pedig vakvezető kutyás bemutatón is részt vehetnek a vendégek.

Az Esélynapról a kulturális programok sem hiányoznak majd: közös táncot mutat be Tótok Csilla kerekesszékes és a Mona Deja Vu tánccsoport, illetve együtt lép színpadra a Fészek Otthon és a Viharvirág együttes is, míg délután fél háromtól a Hóka-Bóka duó zenél majd.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)