Szabályozási akadálya már nincs a Bumchunnál tervbe vett gyárfejlesztésnek

Fejlesztésre készül Salgótarjánban – az elektromos autók akkumulátoraihoz alkatrészeket gyártó – Bumchun Precision Hungary Kft., a közgyűlés ezt segítendő módosította az építési övezetet az ipari parkban levő területen pénteki rendkívüli ülésén. Az önkormányzat a tervezett beruházás jelentőségének megfelelően kezelte az ügyet: a döntést rekord gyorsasággal hozták meg.

Fekete Zsolt polgármester ismertette: az ipari parkban működő kft. jelentős fejlesztést kíván megvalósítani a területen, amire a hatályos szabályozás nem biztosít lehetőséget. Az érintett részt gazdasági általános területté sorolták át, így a megengedett legnagyobb beépíthetőség 50-ről 60 százalékra módosult.

A szabályozási módosítás előkészítése a nyáron lezajlott, a végső szakmai véleményezési szakaszban a Nógrád Megyei Kormányhivatal állami főépítésze szeptember elsején adta meg hozzájárulását. A közgyűlés rendkívüli ülését még aznap összehívta a polgármester, a döntés pedig harmadikán megszületett. Az általunk is szemlézett korábbi, előkészítő dokumentumokból kiderül: egy új csarnok megépítésének terve miatt volt szükség a szabályozás módosítására, amit egyhangúlag, 12 igen szavazattal hoztak meg a képviselők. A Bumchun Precision Hungary Kft. közel 10 300 négyzetméteres új gyárépület felépítését tervezi, az új csarnokkal az 50 százalékos határértéket nem tudták volna tartani.

Jelentős bővítést tervez a Bumchun a salgótarjáni ipari parkban

A vállalatnál beruházást előkészítő cégfejlesztési terv készült, benne az új gyárépület koncepciótervével.

A dél-koreai Bumchun Precision két éve települt Salgótarjánba. A 150 embernek munkát adó cég elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket, és mintegy 13,3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a városban. A tervezett beruházással összesen akár 500 munkavállaló foglalkoztatására is lehetőség nyílna.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Látványtervek a Bumchun új gyárépületéről (Forrás: Salgótarján Megyei Jogú Város Településrendezési eszközeinek M-10 jelű módosítása egyszerűsített eljárásban – Véleményezési terv | Bumchun Precision Hungary Kft. új gyárépület koncepció terve)