Szombaton rendezik meg a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely idei utolsó búcsúját, az Erdészek és Vadászok Zarándoklatát.
A kegyhely sajtófőnöke, Kerekes-Dancsok Regina ismertette: a nemzeti kegyhely évente 300 ezer látogatót fogad a búcsúszezon alatt, amelynek végét minden évben a Szent Hubertus búcsú, azaz az Erdészek és Vadászok Zarándoklata jelenti. Ettől kezdve a kegyhelyet működtető ferences szerzetesek csendesebb programokat, lelki gyakorlatokat szerveznek.
Az idei záróbúcsú különlegessége, hogy vadételfőző-versenyt is rendeznek, ahol az ősi erdők titkos ízei és a konyhaművészet mesterei találkoznak. Három Nógrád vármegyei étterem kel versenyre, akik kötelező elemként szamárhús felhasználásával állítják össze a menüsort. Kerekes-Dancsok Regina hozzátette: az ételkülönlegességeket a zsűri és a vacsorára előzetesen bejelentkezett vendégek értékelik majd.
A hagyományoknak megfelelően a Szent Hubertus búcsúval egybekötve rendezik meg a 7. Kelet-Cserháti Trófeaszemlét is szombaton, ahol az év gím- és dámszarvas trófeáját is megválasztják majd.