Megkezdődött a város rendelkezésére álló 9,2 milliárd forintos forrás felhasználása

 

Salgótarján önkormányzata 9,2 milliárd forintos kerettel gazdálkodik a Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból, a most futó Európai Uniós költségvetési ciklusban. A zagyvarónai óvodában elindult kivitelezéssel megkezdődött ennek a keretnek a felhasználása.

 

Az itteni “kapavágással” elkezdődött városunkban a jelen uniós költségvetési ciklus támogatásainak felhasználása. Az első körös pályázatok benyújtásakor meghatározott elvek mentén döntöttünk arról, hogy Salgótarján mely területeit, mely épületeit kívánjuk fejleszteni, korszerűsíteni. A legfontosabb, hogy olyan intézményeinket újítsuk fel, amelyeknél eddig rengeteg pénz úszott el a rezsire, az elavult fűtési rendszereken, nem megfelelő szigetelésen, erodálódott csöveken

– emelte ki Fekete Zsolt.

A Vadvirág Óvoda zöldövezetben, a belvároshoz képest nyugodtabb környezetben fogadja a gyerekeket, az intézmény felújítása 148 millió forintos pályázati támogatásból valósul meg. A munkálatok megkezdődtek, a tervek szerint a gyermekek 2017. első negyedévében vehetik majd birtokukba a megújult óvodát.

 

3100.hu | “Kinyíltak” az uniós források, elindulnak a fejlesztések

“Kinyíltak” az uniós források, elindulnak a fejlesztések Mint arról korábban már hírt adtunk: Salgótarjánnak 2020-ig 9,2 milliárd forintos Európai Uniós támogatás áll rendelkezésére fejlesztésekre. Az Európai Unió rendeletben határozta meg azt a 11 tematikus célkitűzést, amire ez az összeg fordítható, a Magyar Kormány pedig kijelölte a legfontosabb tervezési irányokat – olvasható a város honlapján.

 

Salgótarján polgármestere a város rendelkezésére álló forrás további felhasználásáról is beszélt a sajtótájékoztatón.

A Csokonai út hosszú-hosszú idők óta áldatlan állapotban van és régi igény ennek az útnak a felújítása. Teljes joggal, hiszen ez a toldozott-foltozott út egyre alkalmatlanabbá válik a használatra. A Csokonai út 411 millió forintos fejlesztési forrással tervezett felújítása 2017 novemberére készülhet majd el.

 

Elhangzott: a Vadvirág mellett más-más fejlesztési keretekből, de az önkormányzat szándékában áll felújítani az Acélgyári úti Hétszínvirág, a Baglyasi, a kemerovói Körúti, a Meredek úti Pitypang, a besztercei Gyermekkert Óvodákat és a belvárosi Mackóvár Központi Óvodát is. A Baglyasi és a Körúti óvodákra együttesen 123 milló, míg az Acélgyári úti Hétszínvirág ovira 144 millió (már megítélt) forint áll rendelkezésre. A többi peremkerületi ovi, azaz a Pitypang és a besztercei Gyermekkert óvodák esetében még az előfelmérések fázisánál tartanak, várhatóan az idén ősszel megnyíló pályázati lehetőségre adják majd be a konkrét forrásigényt.

 

 

Fekete Zsolt kiemelte, hogy a Mackóvár Óvodában a rekonstrukcióval egyidejűleg bölcsődei szobákat is kialakítanak majd, így növekszik a városban a bölcsődei férőhelyek száma és nem mellesleg a belvárosban létesül egy, a károlyinál könnyebben elérhető bölcsőde. A Mackóvár felújítása egy kivitelezésben, de két pályázati körben valósul meg. Ebből egyelőre az egyikben 77 millió forint pályázati pénzről született döntés és hamarosan a projekt másik “lábára” is benyújtja az önkormányzat a forrásigényt.

A felújítások ütemezéséről, az ezzel kapcsolatos feladatokról folyamatosan egyeztetünk a városi óvodaigazgatósággal és természetesen minden érintett óvoda esetében időben tájékoztatjuk a szülőket is a teendőkről

– emelte ki Fekete Zsolt.

 

Döntésre vár még több projekt is, így például a Beszterce tér felújítása, ahol a lakosság véleményének kikérésével szépül meg a tér – az első ehhez kapcsolódó lakossági fórumon mi is ott voltunk.

 

3100.hu | A helyi lakosság tervezi meg a Beszterce tér felújítását

A helyi lakosság tervezi meg a Beszterce tér felújítását Persze egyetlen Beszterce lakótelepinek sem kell tervezőasztalhoz ülnie, ez a szakembercsapat dolga. Ők viszont – bár nem példa nélküli, de még viszonylag új módszerként – a helyi igények teljes körű megismerésével készítik el a felújítás terveit.

 

Ebben a körben várják még a zagyvarónai Bátki József Művelődési Ház valamint a Karancs és Bányász utak felújítására, illetve a Vásártéren a védőnői és fogászati ügyeleti rendelő, továbbá az Acélgyári úton az orvosi rendelő kialakítására benyújtott pályázataikra megítélendő támogatási összegeket.

 

3100.hu Fotó: A zagyvarónai Vadvirág Óvodában már zajlik a felújítás

1 Comment

  1. “A többi peremkerületi ovi, azaz a Pitypang…”
    Meredek utca, mint peremkerület???
    Ez biztos csak vicc.