Zivatar, viharos szél, felhőszakadás várható Nógrád megye területén is

Zivatar, viharos szél és felhőszakadás miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat estére és vasárnapra. Az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésük szerint a zivatar és a viharos szél miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A felhőszakadás veszélye miatt Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: már szombaton az esti órákban nyugaton, délnyugaton egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok, melyek kelet, északkelet felé áthelyeződve zivatarrendszerré fejlődhetnek. A zivatarok környezetében az intenzív – helyenként rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó – csapadék mellett nagyobb területen fordulhatnak elő 60-80, néhol 80-90 kilométer/órás szélrohamok, illetve nagyobb (2 centiméter átmérőnél is nagyobb) méretű jég.

Nógrád megyét várhatóan az éjszaka során éri el a zivatartevékenység, a fent felsorolt – elsőfokú – figyelmeztetések érvényesek térségünkre is.

Vasárnap még a déli órákig még a nógrádi tájakon is előfordulhatnak a záporok mellett további zivatarok, melyeket elsősorban intenzív csapadék, és viharos széllökés kísérhet. Napközben az ország északi, északnyugati felén az északnyugati, míg másutt inkább a délnyugati szelet kísérhetik viharos széllökések, majd estére fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Az előrejelzés szerint a minimumhőmérséklet 10-16, míg a maximumhőmérséklet 20-26 Celsius-fok között, az északnyugati részeken azonban csak 15 fok körül alakul. A front érkezésével gyorsan csökken majd a hőmérséklet.

 

MTI nyomán / Kiemelt archív fotó: Vihar Salgótarjánban (MTI Fotó: Komka Péter)