Zenthe Ferenc Színház – Tizennyolc premier, új kamaraterem, szabadtéri színpadi előadások

Máté Krisztián (Eddie), Kökényessy Ági (Beatrice), Mikecz Estilla (Catherine) és hátul Albert Péter (Alfieri szerepében) a darab próbáján (Fotó: MTI/Komka Péter)

A jubileumok évada lesz a 2021/22-es: tíz éves a Zenthe Ferenc Színház, tizedik évaduk kiemelkedő pillanata lesz a Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulója napjára tervezett premier – jelentették be az önkormányzat és a színház vezetői hétfői, közös sajtótájékoztatójukon.

Simon Lajos színházigazgató elmondta: a koronavírus-járvány következtében közel 250 előadás maradt el, ezáltal pedig 80 ezer néző maradt zenthés színházi élmény nélkül, az augusztusban induló évadban ezen számok teljesítését tűzték ki célul. Összesen 18 premierjükből nyolc nagyszínpadi, öt kamaratermi, kettő felolvasó-, illetve meseszínházi, egy pedig tantermi lesz. A nagyszínpadi premierek között említette Bródy Sándor A tanítónő és Luigi Pirandello IV. Henrik című színművét, valamint két olyan előadást, amelyet a jubileumok jegyében adnak elő.

2022. január 27-én, Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulóján mutatják be Topolcsányi Laura Macskakő című, az 1920-as éves városát megidéző drámáját, a színdarab a Zenthe 100 Drámapályázat egyik fődíjas alkotása. A darab a trianoni döntés és a várossá nyilvánításának időszakában játszóik, egy felvidéki értelmiségi családon és egy salgótarjáni bányászcsaládon keresztül elevenítődik meg az 1920-as évek eleje. A teátrum tízéves fennállásának jubileumán, Zenthe Ferenc születésének napján – 2022. április 27-én –, Szépkilátás munkacímmel, Tarnóczi Jakab rendezésében a Salgótarján feldolgozatlan múltját bemutató darabot viszik színpadra. Ebben megjelenik az 1956-os sortűz, de középpontjában lesz az 1989-es rendszerváltást követő gazdasági összeomlás és azok sorsa is, akiket tönkretett ez a helyzet.

A nyár során 40 előadással lesznek jelen az ország számos pontján, a salgótarjáni közönség pedig a Zenthe Nyár elnevezéssel élvezhet majd összesen hét szabadtéri előadást augusztus 3-tól 16-ig. A hét előadás között lesz operett gála, a Tanulmány a nőkről – zenés válóok két részben, vagy a 6árok – a béke ára a Nógrád Táncegyüttes előadásában.

A Zenthe Ferenc Színház veszi át a József Attila Művelődési Központ jobb oldali szárnyában működött kávézó üzemeltetését, az épületrész galériájában mobil nézőteres kamaratermet alakítanak ki, csak ide 90 előadást terveznek. Az új játszóhelyet Örkény István Kulcskeresők című darabjával nyitják meg, várhatóan október 14-én.

Helyi kötődésű tagokkal bővül a társulat, a következő évadtól a Zenthe Ferenc Színház szerződtetett színésze lesz a többek között több országos televíziós sorozatból is ismert Mikecz Estilla és Simon Kata operaénekes – mindketten salgótarjáni születésű fiatal művészek. Szintén “visszatér” a megyeszékhelyre Kocsis Pál, aki 25 évvel diplomája megszerzése után játszani, illetve rendezni is fog szülővárosában.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Dániel Zoltán alpolgármester a sajtótájékoztatón elismeréssel beszélt arról, hogy bár a színház 2020. október 28-án tartotta utolsó salgótarjáni előadását, és az évadban 216 előadás maradt el, ami 80 ezer nézőt jelent, a társulat a pandémiás időszakban sem állt le, online előadásokat tartott, és dolgozott a bemutatókon. Fekete Zsolt polgármester kiemelte: az állam és az önkormányzat közös támogatása kellett ahhoz, hogy a koronavírus-járvány időszakát a színház átvészelhesse. Hozzátette: jól halad az önálló kőszínház megépítésének ügye, folyamatban vannak az erre irányuló tárgyalások.

Simon Lajos hozzátette: nyolc színészlakást alakítottak ki az önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és helyi vállalkozók támogatásával a nem helyben élő társulati tagok számára. Szólt arról is, hogy az önkormányzat 12 millió forintos fejlesztési hitelt biztosít a színháznak a raktárkapacitás bővítésére.

 

MTI nyomán / Kiemelt archív fotó: Elől Máté Krisztián, Kökényessy Ági és még vendégművészként Mikecz Estilla, hátul Albert Péter Arthur Miller Pillantás a hídról című színművének próbáján (Fotó: MTI/Komka Péter)