Színházi Világnap – Az Erdő premierjével folytatódik Salgótarjánban a szerelem évada

Farkas Zoltán Bulanov, Rácz János Szomorov és Vándor Éva Gurmizsszkaja szerepében A. Nyikolajevics Osztrovszkij Erdő című vígjátékának próbáján a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban 2019. március 25-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Évadbeli harmadik premierjére készül a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház: a Színházi Világnapon, 2019. március 27-én mutatják be az Erdő című vígjátékot. Az Osztrovszkij műve alapján készült előadás nem tipikusan orosz darab, inkább egy mai értékek mentén is jól érthető komédia a szerelem, a hatalom és a pénz szentháromságáról.

Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij művében az idősödő, de még vonzó nő pénzzel szerez magának szerelmet. A nála szolgáló fiatalember a kiszemeltje, akit ugyan először a fiatal rokonlánynak szán, de aztán meggondolja magát. A lány ezt nem is bánja, van neki szerelme, egy gazdag ember fia, de ahhoz, hogy önállóan élhessenek, pénzre lenne szükségük, ám ebben senkire sem számíthatnak. Aztán váratlanul fölbukkan a nő unokaöccse.

Máté Krisztián Pjotr és Tolnai Klára Akszjusa szerepében A. Nyikolajevics Osztrovszkij Erdő című vígjátékának próbáján (Fotó: MTI/Komka Péter)
Máté Krisztián Pjotr és Tolnai Klára Akszjusa szerepében A. Nyikolajevics Osztrovszkij Erdő című vígjátékának próbáján (Fotó: MTI/Komka Péter)

A Zenthe Ferenc Színház legújabb bemutatója tehát egy újabb olyan darab, amely jól illeszkedik a szerelem évadába: ahol egy nő az isten, de a nő természete ezen is fölülkerekedik, mert ha a nők féltékenyek, soha nem tudhatod, mi a tervük veled. Ilyenkor a férfinak nem lehet saját akarata. Kinéznek maguknak, aztán bevisznek az erdőbe… – írja a premier beharangozójában a színház.

A darab főszereplője az immár negyedik zenthés produkciójában bemutatkozó Vándor Éva lesz, a Gurmizsszkaja asszonyt megformáló Jászai Mari-díjas színművésznő partnerei Rácz János (Szomorov), Baksa Imre (Vigov), Jakab Csaba (Voszmibratov), Farkas Zoltán (Bulanov), Szívós Győző (Karp), Kovács Vanda (Ulita), Máté Krisztián (Pjotr), Erdélyi Gábor (Milonov), Albert Péter (Bodajev) és az újra színpadi szerepet alakító, a salgótarjáni társulatban ebben a darabban bemutatkozó Tolnai Klára (Akszjusa) lesznek.

Az évad elején kiadott szereposztáshoz képest egy változás történt: Akszjusa szerepét Tolnai Klára alakítja. A színésznő a kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész névrokon Tolnay Klári születési helyétől néhány kilométerre, Szügyön nőtt fel, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium diákja volt, majd 14 évesen tanulmányai miatt költözött a fővárosba. A Bárka Színházban, az Átriumban, a Sanyi és Aranka Színházban, a Bethlen Téri Színházban játszott, majd külföldi és hazai filmekben forgatott: Houdini, The Last Kingdom, Munkaügyek, A mi kis falunk, Pappa Pia, Kincsem. Érdekes pillanat volt az első olvasópróba előtt, amikor a darab főszerepét játszó Vándor Évával bemutatkoztak egymásnak: korábban felmerült már, hogy együtt játszanak egy darabban, ám az első találkozás végül a Zenthe Ferenc Színház színpadán adatik meg.

A darab díszletét és jelmezeit Pallós Nelli tervezi, a dramaturg Sándor Zoltán, az előadás rendezője Susán Ferenc. A Színházi Világnapon, március 27-én a Székfoglaló Premier Bérlet tulajdonosai tekinthetik meg az előadást; míg másnap, március 28-án a Zenthe Ferenc-bérletesek láthatják az Erdőt. Korlátozott számban mindkét estére kaphatóak még szólójegyek is a zentheszinhaz.jegy.hu oldalon vagy a Városi Jegyirodában.

 

A Színházi Világnap

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot, és számos színészi-színházi kitüntetést is átadnak.

Az ITI minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain. Az idei színházi világnapon Carlos Celdrán kubai rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel az előadások előtt a színházakban – írja az MTI.

 

Kiemelt fotó: Farkas Zoltán Bulanov, Rácz János Szomorov és Vándor Éva Gurmizsszkaja szerepében A. Nyikolajevics Osztrovszkij Erdő című vígjátékának próbáján a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban 2019. március 25-én (Fotó: MTI/Komka Péter)