Zenthe 100 – Vitorlás emlékversenyt rendeztek Csopakon

Náray Vilmos szövetségi elnök, Simon Lajos színházigazgató és ifjabb Zenthe Ferenc a vitorlásversenyen (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)

A Magyar Dragon Szövetség múlt péntektől vasárnapig Csopakon rendezte meg legnagyobb eseményét – az Országos Bajnokságot és Flottabajnokságot -, melynek valamennyi futama egyben Zenthe Ferenc Emlékverseny is volt.

Zenthe Ferenc köztudottan nagy vitorlázó volt, egy Dragonnal versenyzett rendszeresen, mellyel több bajnoki címet is szerzett. A Zenthe 100 emlékév eseményeihez így a Magyar Dragon Szövetség is csatlakozott. A hétvégén kilenc hajóosztályban közel 300 vitorlás versenyzett a bajnoki címekért – tájékoztatta a Zenthe Ferenc Színház a 3100.hu-t.

A díjátadó előtt Náray Vilmos, a Dragon szövetség elnöke elmondta: bármikor örömmel állnak a színház rendelkezésére minden Zenthe Ferenccel kapcsolatos esemény tekintetében, mert “mindannyian a szívünkben őrzik a művész urat”.

Hozzánk tartozik a mai napig, ezért nagyon köszönjük, hogy mi is részesei lehettünk a Zenthe emlékévnek – tette hozzá.

Ifjabb Zenthe Ferenc köszöntőjében úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés, hogy ezt a versenyt édesapja emlékének szentelték, ezért köszönetet mondott a szövetségnek; Zenthe Ferenc volt egyesületének, a Kereked Vitorlás Egyesületnek; és a Zenthe Ferenc Színháznak is, amely “méltó módon ápolja édesapja emlékét”.

Ifjabb Zenthe Ferenc a vitorlásverseny mezőnyében (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)
Ifjabb Zenthe Ferenc a vitorlásverseny mezőnyében (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)

Simon Lajos színházigazgató is köszönetét fejezte ki a vitorlás társadalom irányába, amiért egy kiváló versennyel emlékeztek a salgótarjáni színház névadójára, a Nemzet Színészére, Salgótarján és Nógrád megye díszpolgárára, aki 1920. április 24-én született Salgóbányán.

Salgótarjánban 2006-tól van kialakulóban a Zenthe-kultusz. Az önkormányzat a szülőhelyén, Salgóbányán parkot nevezett el róla, szobrot állított, egy rajongó felajánlásának köszönhetően itt helyezték el gránitba öntött lábnyomát. A volt salgóbányai kaszinóban tiszteletére emlékszobát rendeztek be, születésnapja pedig 2012-től egyben a róla elnevezett színház születésnapja is, mely az idei esztendőt Zenthe 100 emlékévnek nyilvánította. Ennek keretében már elkészült a Zenthe-torta; “Színház született” címmel készül egy könyv; a múzeum emlékkiállítást készít; lesznek Zenthe filmnapok; a színház drámapályázatot hirdetett és elkészült a Zenthe Emlékérem is – sorolta Simon Lajos.

A három napos versenyen ifjabb Zenthe Ferenc a mezőnyben is ott volt Luna nevű vitorlásával. Csapattársaival – a Nemzeti Filharmonikusok harsonásával Kerényi Balázzsal és a képzőművész Bánkúti Béla Gáborral – a Dragon hajóosztály összesített ötödik helyét szerezték meg.

 

Kiemelt fotó: Náray Vilmos szövetségi elnök, Simon Lajos színházigazgató és ifjabb Zenthe Ferenc a vitorlásversenyen (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)