Zeng az erdő – Óvatosan az utakon, erdeinkben!

Ezekben a hetekben a gímszarvasoké az erdő, a párzási időszakban szarvasbőgés hangja színesíti az esti, éjszakai csendes órákat. Az állatok védelme és nyugalmuk biztosítása érdekében fokozott óvatosságra kéri az erdőlátogatókat az Ipoly Erdő Zrt.

A szarvasok párzási időszakban intenzívebben és többet mozognak, emiatt fokozott óvatosságra intenek mindenkit, aki a kezelésükben lévő erdőket átszelő közutakon közlekedik. Azokon a helyeken, ahol a vad megjelenésére közlekedési táblák is figyelmeztetnek, ott a szokásosnál is fokozottabb figyelmet és óvatos vezetést ajánlanak.

A túrázókat, kirándulókat arra kéri az Ipoly Erdő Zrt., hogy fokozott figyelemmel látogassák az erdőt, ott késő délutántól a hajnali órákig lehetőség szerint ne tartózkodjanak. Emellett napközben se hagyják el a kijelölt túrautakat, ne keressék a sűrűbb, vadbúvó helyeket, mert ezzel megzavarják az állatokat, adott esetben meghiúsítják a szarvasbőgést.

Bár az erdőterületek nyugalma ilyenkor fontos a szarvasoknak, sötétedés után sokan indulnak útnak, hogy meghallgassák ezt a különleges eseményt. Arra kérik az érdeklődőket, hogy válasszák a csoportos, szervezett programokat, erre az erdőgazdaság is több lehetőséget kínál a Börzsöny területén.

Az erdő mindannyiunké, elsősorban az ottlakóké, a vadállományé, az élővilágé; de erdőgazdálkodó, túrázó és vadász is élvezheti értékeit, a toleráns egymásra figyelés szem előtt tartásával – zárja közleményét térségünk állami erdőgazdasága.

 

(Kiemelt archív fotó: MTI/Kovács Attila)