“Zebra terv” – A sofőröket és a gyalogosokat is ellenőrzik a napokban Nógrád megyében

A gyalogos-átkelőhelyekre fókuszáló ellenőrzési akciót tartanak keddtől csütörtökig az egész országban, így Nógrád megyében is – hívta fel a figyelmet a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának hétfői közleményéből kiderül: a “Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési akció során a rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők ellenőrzésére, amely történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is. Az ORFK kiemelte: évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarország közútjain, közülük 150 ember veszti életét a balesetben.

A 2500 esetből közel 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset, az incidensek 2,5 százaléka pedig halálos kimenetelű.

Amint az Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom ügyvezető elnökének év eleji, Országos Rendőr-főkapitányságnak küldött adatigénylésére érkezett válaszból kiderült: tavaly 699 személyi sérüléssel járó és 21 halálos kimenetelű baleset történt az országban kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken. Jelzőlámpás zebráknál 69 személyi sérüléses és három halálos kimenetelű baleset történt. Az adatigénylésre adott válasz szerint Nógrád megyében négy ilyen személyi sérüléses baleset történt 2020-ban, mind a négy olyan zebráknál, ahol nem volt jelzőlámpa.

A járókelők által okozott baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az úttestre, míg a második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás. Hozzátették: a sofőrök felelőssége, hogy kellő óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg azokat a helyeket, ahol a gyalogosok hirtelen megjelenhetnek.

A napokban zajló ellenőrzések keretében a rendőrök a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken lesznek elsősorban jelen, a szabálytalankodókkal szemben pedig figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést is alkalmazhatnak.

 

Kiemelt fotó: Zebrán áthaladó gyalogos a salgótarjáni Rákóczi úton (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)