Visszavonulóban az influenzajárvány Nógrádban is

Negyedik hete csökken az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló nógrádi betegek száma. A február 18. és 24. közötti adatok alapján a betegek aránya már a járványküszöbérték alá csökkent. Amíg január negyedik hetében 629 beteg fordult meg a rendelőkben vírusos panaszokkal, ez a szám a múlt hétre 228-ra csökkent.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal adatai szerint a megelőző héthez képest negyedével csökkent az influenza aktivitás. A keleti és a nyugati megyerészek között megfordult a tendencia: a kelet-nógrádi járásokban gyorsabban, a nyugat-nógrádiakban lassabban csökken az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Leginkább az 1-2, a 3-5, a 10-14 és a 25-34 éves korosztályok érintettek még a betegséggel megyénkben.

A betegek száma országos összevetésben is tovább csökkent, így kijelenthető, hogy visszavonulóban az influenzajárvány. Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága Zala, Győr-Moson-Sopron és Békés megyékben volt a legmagasabb, Nógrádban pedig a legalacsonyabb. Nógrád megyében hetedannyian betegek, mint Zalában és harmadannyian, mint az országos átlag.

Az influenzahelyzet miatt – a 2019. február 27-én aktuális információk alapján – továbbra is teljes körű, a kórház minden osztályát érintő látogatási tilalom van érvényben a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban. A balassagyarmati kórházban a korábbi teljes körű látogatási tilalmat a múlt héten részlegesre mérsékelték, a korlátozás így jelenleg az intézmény intenzív-, gyermek-, fertőző-, valamint szülészet- nőgyógyászati osztályait érinti.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Archív fotó: MTI/Honéczy Barnabás)