Visszatekintő – 2017/3. negyedév

Visszatekintésünk második részében július, augusztus és szeptember legfontosabb, vagy éppen a 3100.hu olvasóinál legnépszerűbb híreit villantjuk fel.

 

Július

Megkezdődtek Salgótarjánban a belterületi utak felújítási munkái. 350 millió forintból mintegy 30 út vagy útszakasz újulhat meg a megyeszékhelyen.

Nem épülhet meg a Family Center Salgótarjánban, miután a beruházó több éven keresztül nem kezdte meg az építkezést, a lejárt engedélyt pedig nem hosszabbította meg az illetékes hatóság.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Semmelweis-nap alkalmából díjakat és miniszteri elismerő okleveleket adott át. Batthyány-Strattmann László-díjban részesült a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főorvosa, Dr. Sasváry Erzsébet.

Kerékpárút épülhet a Karancs-völgyben. Karancsalja önkormányzata Karancslapujtővel és Karancskeszivel közösen pályázott a mintegy 12 kilométeres kerékpárút kialakítására, melyre 1 milliárd forint támogatást nyertek a települések.

A salgótarjáni Hadfi Grétával a kapuban lett világbajnok az U17-es strandkézilabda-válogatott Mauritiuson. Gréti úgy fogalmazott: a negyeddöntő után már a jutalomjáték következett.

A salgótarjáni öttusázó Barta Luca kilencedik lett a junior öttusa Európa-bajnokságon.

Újra elérhetővé vált turistatérkép a Karancs-Medves térségéről, kiegészülve a Felső-Tarnai-dombság vidékével.

Útlezárással, a forgalom megállításával és a régió szimbolikus eltemetésével tiltakoztak több tucatnyian Rimaszombat közelében. A tüntetést amiatt szervezték, mert a szlovák pénzügyminisztérium nem ajánlja az R2-es gyorsforgalmi út építésének folytatását Kassa felé Losoncon, Rimaszombaton és Rozsnyón át.

 

Augusztus

Összedőlt a besztercei tó fahídja. A leszakadt hír a közgyűlés ülésén is központi téma volt.

STOP SHOP bevásárlóparkhoz kapcsolódó feltáró út és kapubehajtó, illetve a közmű hálózat kiépítése kezdődött az egykori BRG területén.

Nógrádi szénbányák – Csak múlt, vagy jövő is? Van esély az utóbbira is a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat szerint.

A salgótarjáni munkavállalók kevesebb mint ötöde dolgozik más településen – derült ki Lechner Tudásközpont friss elemzéséből.

Az előző évadbeli 103-ról 150-re emeli előadásainak számát a hatodik évadát kezdő salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház – ismertették az évadnyitó társulati ülésen.

Államalapító Szent Istvánra emlékezett Salgótarján is. Fekete Zsolt polgármester a városi ünnepségen úgy fogalmazott: büszkék lehetünk ezeréves államiságunkra.

Torta után croissant-ban is a legjobb a salgótarjáni kézműves cukrászat.

Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Valiskó Ferenc, a salgótarjáni Október 23. Emlékfutás főszervezője.

A farkasok már a szomszédban vannak, a határ menti felvidéki települések környékén portyáznak.

Bár egy kormányhatározat korábban a Szojka Ferenc Stadiont jelölte meg, kiderült hogy tévedés történt és a tóstrandi pálya újulhat meg.

Visszaadták a természetnek a Weinhard-tó területét.

Usain Bolt cipőjével bővült a somoskői sportcipőmúzeum gyűjteménye.

 

Szeptember

Nyomkövető kutya talált meg egy Kazárról eltűnt férfit.

Új tűzoltóautó állt munkába Salgótarjánban.

Parkolásgátló fémoszloppal törte be egy férfi a TESCO bejáratát.

Úton fekvő férfi lábán hajtott át egy somlyói busz.

Testvérmegye lett Nógrád és Hargita.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kutatásából kiderült: inkább a szakmaszerzés felé terelik gyermekeiket a nógrádi szülők.

Nógrádban is sztrájkolt a TESCO dolgozóinak egy része.

Az SBTC támogatója lett a Wamsler.

Ötven éve léptek be az első kisdiákok a Gagarin Általános Iskolába.

Elkezdődött a Megyeháza épületének energetikai korszerűsítése. Az épület történetében a most indulthoz hasonló mértékű felújításra eddig nem volt példa.

Kulturális örökségi helyszínek újulnak meg szlovák és magyar települések összefogásával Füleken, Sátorosbányán, Salgótarjánban és Kisterenyén.

 

3100.hu Fotó: A besztercei tó összedőlt fahídja