Visszaesett az építőipari termelés Nógrád megyében

2019-hez képest mintegy 20 százalékkal, bő 15 milliárd forintra esett vissza a Nógrád megyei székhelyű, legalább öt főt foglalkoztató építőipari vállalkozások termelési értéke tavaly – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

A termelés visszaesése itt volt az egyik legnagyobb a megyék és a főváros körében.

A csökkenést elsősorban a korábbi beruházási programok kifutása, valamint a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai okozták. A Nógrád megyei építőipari vállalatok kibocsátása így csupán az országos érték fél százalékát adta. Mint írják, a termelés csökkenését elsősorban a kibocsátás mintegy kétharmadát adó épületépítések visszaesése okozta, mely ötödével kevesebb volt 2019-hez képest.

Az országos tendenciához hasonlóan 2020-ban a Nógrád megyei építőipari szervezetek megrendelései is csökkentek, tavaly ugyanis csupán mintegy 9,2 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek – ez negyedével kevesebb a 2019-es értékhez képest. Biztató lehet azonban, hogy az év végi több mint félmilliárd forint értékű szerződésállomány volumene 17 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)