Virtuális kiállítás készült Gaál István életművéből

Virtuális kiállítás készült Gaál István életművéből a Dornyay Béla Múzeum számára. A salgótarjáni születésű, Kossuth-díjas filmrendező összes dokumentum- és játékfilmjét, valamint számos tévéfilmjét megismerhetik az érdeklődők, melyek közül többet meg is lehet tekinteni.

A kiállítás felvonultatja továbbá a rendező több, Rómában készült fotóját, a szülőföldjéről szóló gondolatait, és egy róla készült portréfilmet is. Gaál István számára fontos volt Salgótarján mellett Pásztó, ahol gyermekkorát töltötte, elmondása szerint ezek életének legmeghatározóbb évei voltak. A Cserhát és a Mátra között húzódó pásztói medencének is ő adta a “Varázsvölgy” nevet.

Gaál István pályafutása dokumentumfilmekkel indult, ebben a korszakban született a Pályamunkások című rövid mozgóképe. Első, mindjárt nemzetközi sikerű filmje a Sodrásban volt, amely a népből származó értelmiségi ifjúság felelősségéről szól. Mészöly Miklós kisregénye alapján készült a Magasiskola, mely a pusztuló magyar falut mutatja be. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1963-ban a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíjával, 1965-ben a filmkritikusok díjával, 1969-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1970-ben a cannes-i fesztivál különdíját kapta. 1981-ben érdemes művész lett, 1991-ben Kossuth-díjat kapott, 1999-ben megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját. 2005-ben elnyerte a Magyar Mozgókép Mestere címet.

A kiállítás a Gaál István Egyesület honlapján elérhető, létrehozásában a maga a filmrendező által alapított, első sikerfilmjéről elnevezett pásztói Sodrásban Alapítvány támogatásával, a Dornyay Béla Múzeum számára készült. Az online tárlat megtekinthető a múzeum honlapjának virtuális kiállítások menüpontjában.

 

(Kiemelt fotó forrása: Dornyay Béla Múzeum)