Virtuális kiállítás készült Balázs János műveiből

Szabó Tamás szobrász Balázs János festőművészt ábrázoló szobra és a festő munkásságát bemutató szabadtéri tárlat (MTI Fotó: Komka Péter)

Virtuális kiállítást készített Balázs János műveiből a Dornyay Béla Múzeum. Az 1905-ben született költő és festőművész öt éves korában költözött családjával Salgótarjánba, a pécskődombi telepre, ahonnan édesanyja is származott.

Már gyermekkorában rengeteget rajzolt, emellett pedig verseket is írt. Hatalmas tudásvágya miatt folyamatosan fejlesztette műveltségét, az idők során pedig kialakította sajátos világszemléletét. Közel negyven éves volt, mikor kikerült a frontra, majd pár évre hadifogságba esett. Miután hazatért Salgótarjánba, már soha többé nem hagyta el a várost. Ezután elvonultan, remeteként élt, barátai és tisztelői vittek neki vásznat és festéket, hogy ne hagyja abba a festést.

Első kiállítása 1971-ben nyílt, a következő évben dokumentumfilmet is készítettek róla, később pedig saját kiadásban megjelentette verseskötetét, Füstölgések címmel. A virtuális kiállítás keretében összegyűjtötték a nehéz sorsú művész több festményét, versét, színezőjét, valamint online elolvasható az életművét összefoglaló Versek-vallomások-látomások című kötet is.

Az online tárlat megtekinthető a múzeum honlapjának virtuális kiállítások menüpontjában. Balázs János emlékét szabadtéri tárlat is őrzi Salgótarjánban, a Pécskő utca elején.

 

Kiemelt fotó: Szabó Tamás szobrász Balázs János festőművészt ábrázoló szobra és a festő munkásságát bemutató szabadtéri tárlat (MTI Fotó: Komka Péter)