Virág- és ajándékkereskedőket ellenőriznek a revizorok kedden Salgótarjánban

Nőnaphoz kötődően kiemelten vizsgálják ezen a héten a virág- és ajándékkereskedőket Nógrádban. A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársainak megjelenésére kiemelten számíthatnak az érintett vállalkozók kedden Salgótarjánban és megyeszékhely térségében, szerdán pedig Bátonyterenyén és a környező településeken. Kiemelten számítani lehet az ellenőrök megjelenésére csütörtökön Balassagyarmaton és térségében, pénteken pedig Pásztón és a város környékén.

Az ellenőrzések során elsősorban az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép működtetésének szabályszerűségét vizsgálják majd. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát. A NAV ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy az adóellenőrök a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

A NAV megyei igazgatóságai, így a nógrádi is megkezdte az ellenőrzéseket azon online számla adatszolgáltatásra kötelezett adózóknál, akik a rendelkezésre álló kontroll adatok alapján a 100 ezer forint feletti ÁFA-tartalommal rendelkező értékesítéseikről nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket. Első körben az a mintegy másfélezer vállalkozás számíthat biztosan a revizorok fokozott érdeklődésére, ahol a tételes áfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérés vagy ahol a belföldi beszerzést jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolították.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)