Világbajnokságon áll rajthoz Palla Gergő salgótarjáni kerékpáros

Palla Gergő hosszabb ideje szereplője a hazai hegyikerékpársport downhill, vagyis nagy sebességű, erdei, lejtős szakának, pár éve újra a lincences, elit versenyzők között indul a futamokon. A koronavírus-járvány erre a sportra is hatással volt, a végül augusztus elején indult két hónapos szezon végére a salgótarjáni színekben versenyző kerékpáros a magyar rangsor harmadik helyét szerezte meg, ezzel meghívót kapott a világbajnokságon szereplő válogatottba.

Ebben a szakágban az nyer, aki a leghamarabb leér a hegyről a völgybe a természetes és mesterséges akadályokat (ugratókat, letöréseket, döntött kanyarokat és sziklás szekciókat) egyaránt tartalmazó pályán. Ehhez a szükséges kerékpárok is speciálisak: az ide szükséges gépeket az extrém igénybevételt viselő erősebb váz, hosszabb teleszkóp-rugóutak és ballonosabb gumik jellemzik az átlagos mountain bike-okkal szemben.

A downhill szakágban jó ideje nem volt versenyzője a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesületnek. A ’90-es években Kotroczó Nándor, az egyesület alapító tagja, jelenlegi elnöke tartozott a legjobb hazai versenyzők közé. Ezt követően jellemzően hobbi versenyzők képviselték olykor a megyeszékhelyi színeket, most viszont a salgótarjáni Palla Gergő és a miskolci Tóth Péter újra az elit mezőny térképére tették fel a fennállása 30 éves jubileumát jövőre ünneplő egyesületet.

Régről és jó viszonyban vagyunk a salgótarjáni csapatvezetéssel, könnyen meg tudtunk egyezni a versenyeken való rajthoz állás feltételrendszerében is, így nem volt kérdés a csapatválasztás – mondta Palla Gergő.

Mint az élet legtöbb területére, a kerékpársportra is jelentős hatással volt ez az év, sok verseny elmaradt vagy eltolódott. Ennek ellenére pontszerző versenyek azért voltak, szeptember végére pedig egyre jobb eredményeket értek el a Salgótarjáni HKE versenyzői.

Gyerekkori álmom volt, hogy egyszer válogatottként, világbajnokságon képviselhessem az országot. Miután a hazai összetett rangsor harmadik helyét sikerült megszerezni, ez az álom beteljesült. A világbajnokságot az ausztriai Leogangban rendezik, a downhill szakágban közel száz versenyző részvételével – ismertette Palla Gergő.

A sportoló véleménye szerint a mezőny első felébe kerülés már nagyon nagy eredmény lenne. Mindenekelőtt a legjobb 80 közé szükséges bekerülni a pénteki kvalifikáció során, és ez sem egy egyszerű feladat, amit félvállról lehetne venni, így nem szeretne jóslatokba bocsátkozni – tette hozzá.

Palla Gergő gyermekkorától ismeri a leogangi terepet, tisztában van a pálya adottságaival. Ismertetése szerint a középső szekció kifejezetten gyors – annyira, hogy itt tekerni sem lehet, csak a testtartással és a kerékpárkezeléssel lehet sebességet növelni. Döngölt, murvás és erdei szakaszok váltják egymást, ez az összetettség alapjában véve is nehézzé teszi a gumiválasztást, esős időben pedig még inkább fejtörést okozhat.

Palla Gergő versenyzését a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület, a megyeszékhelyi VeloSport kerékpárüzlet, a GoPro Magyarország, a Keleti Blokk ruhaipari manufaktúra, a Rideshop és a T-Bike Store támogatják.

A válogatott kedden utazott el Leogangba, a különböző korosztályokban és szakágakban 14 sportoló képviseli Magyarországot a hegyikerékpáros világbajnokságon. A férfi felnőtt downhill kvalifikációs futam pénteken 11:45-kor kezdődik, míg a döntőre – a teljes versenyprogramot lezáró eseményként – vasárnap 14:10-től kerül sor.

 

Kiemelt fotó: Palla Gergő az eplényi országos bajnokság pályájának egyik döntött kanyarjában (Fotó: RideShop)