Világ Gyalogló Napi és Geotóp Napi túrákat rendeznek Salgótarján környékén

Salgótarján környékén már hagyomány, hogy minden évben több távon meghirdetett túrákra várja a mozogni vágyókat a Félegyházi Éva vezette Tarjáni Szabadidősport Klub a Világ Gyalogló Nap alkalmából. A minden év október első hétvégéjére eső világnap túrakínálata Eresztvényből indulva várja az egészségükért ilyen formában tenni akarókat.

A résztvevők választhatnak a Pajerszki Attila vezetésével a Középbánya-tóhoz induló, öt kilométeres; a Félegyházi Éva iránymutatásával a zöld tanösvény turistajelzésének segítségével az eresztvényi kőbányákat felfűző, 10 kilométeres; továbbá Kreicsi Gábor vezetésével az erdei tornapályát bejáró, 6 kilométeres túrák közül. Utóbbi gyaloglást a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetével közösen, “Minden lépés számít, túra a Nők Egészségéért” jelmondattal rendezik meg, csatlakozva a mellrák elleni harc jegyében zajló Rózsaszín Hét eseménysorozatához. Mindhárom túrát 2019. október 5-én, szombaton 9 órakor indítják az eresztvényi látogatóközponttól, a séta után a résztvevők ugyanide érkeznek majd vissza.

Október 9-én, szerdán a Nyugdíjasok Világ Gyalogló Napjára is várja majd a szépkorúakat Félegyházi Éva, vezetésével a résztvevők egy könnyű, mintegy öt kilométeres túrát tehetnek majd a Medves-fennsíkon. A csatlakozókat 9:20-kor, a salgóbányai Medves Hotel melletti parkolóban várja majd a túravezető (bevárva a 11B-s helyi járattal érkezőket).

A Geotóp Nap több évre visszanyúló kezdeményezésének célja a földtudományi értékekre való figyelemfelkeltés, a geológiai értékek bemutatása a szélesebb közönségnek. Térségünkben rendre Prakfalvi Péter geológus invitálja a túrázókat a földtani különlegességek felkeresésére. A Geotóp Nap helyi programjához csatlakozók idén a bárnai Nagy- és Kis-kő környékét kereshetik fel a szakember vezetésével. A nagyjából 5 kilométeres túra október 12-én, szombaton 10 órakor indul Bárnából, a résztvevőket a Kossuth és a Béke utak kereszteződésében várják majd.

 

3100.hu archív fotó: Túrázók a Medves-fennsíkon