Vérplazmadonorok jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat

Koronavírusból kigyógyult személyek jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat – mondta el a 3100.hu-nak Tóthné Simon Andrea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád megyei szervezetének munkatársa.

A gyógyult koronavírusos betegek véréből előállított különleges plazmakészítményt már a világ számos pontján sikeresen alkalmazták a súlyos állapotú fertőzöttek gyógyításában. Magyarországon is még több plazmára lenne szükség a gyógyult betegektől, mivel a plazmaterápiával növelni lehet a páciensek gyógyulási esélyeit.

A Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Vérellátó Szolgálat ezért minél több, korábban PCR pozitív, de legalább három hete tünetmentes személyek jelentkezését várja.

A jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol kérdőív, személyes beszélgetés és fizikális vizsgálat alapján szakemberek döntenek az egyes személyek alkalmasságáról. Mindeközben a Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a lakosságot szokásos Véradó Napjain. Október 12-én (mint minden hétfőn) 8 és 14 óra között a Füleki út 54. szám alatti Salgótarjáni Területi Vérellátóban; október 14-én a somoskőújfalui művelődési házban; október 16-án pedig a pásztói EGLO gyárban lesz lehetőség véradásra.

Véradó bárki lehet, aki egészséges, betöltötte a 18. életévet, de még nincs 65 éves és testsúlya eléri az 50 kilót. Nők négyszer, férfiak ötször adhatnak vért egy évben úgy, hogy két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. A tűszúrást vállalók egy véradásukkal három élet megmentését segítik.

 

Kiemelt archív fotó: Véradók az Észak-magyarországi Regionális Vízművel Zrt. salgótarjáni központjában