Véradóbarát munkahely címet kapott a salgótarjáni önkormányzat

Kitüntetéseket adott át a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat pénteken Budapesten, a véradók napja alkalmából rendezett ünnepségen. Az eseményen a sokszoros véradókat, a véradóbarát munkahelyeket és a véradás ügyének támogatóit díjazták, idén összesen 64-en kaptak elismeréseket. A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27. a véradók napja Magyarországon.

 

A vöröskereszt és az OVSZ felterjesztése alapján 19, kiemelkedően sokszor vért adó önkéntes vehette át az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pro Vita díját. A kitüntetettek között van olyan, aki már százhatvanszor adott vért: Juhász Zsolt pásztói lakos, a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat csoportvezető fejlesztő pedagógusa.

Véradóbarát munkahely címet nyert el több vállalat és cég mellett Salgótarján önkormányzata és polgármesteri hivatala is. A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete és Salgótarján város Önkormányzata között a kiváló együttműködés évtizedekre nyúlik vissza – emelték ki a díj átadásakor.

Az önkormányzat dolgozói évente 4 alkalommal, 100 fő feletti létszámmal vesznek részt a beteg emberek megsegítésében.

Salgótarján önkormányzata az országban egyedülálló módon a százszoros és annál többszörös véradók autói számára ingyenes parkolást biztosít a város egész területén.  A díjat Fekete Zsolt polgármester és Babják Csaba, a polgármesteri hivatal humánszolgáltatási referense vette át.

 

További nógrádi elismerések

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért Véradómozgalomért Ezüst Emlékéremben Schulczné Pince Mónika érsekvadkerti gyógyszertári asszisztens. A településen 15 éve szervezi a véradásokat, szinte mindenkit név szerint ismer, tudja mikor, ki adott vért, mikor adhat legközelebb.

Elismerő Oklevél a Véradásszervezést Támogató Egészségügyi Dolgozó részére kitüntető címet vehetett át Bacskó Margit, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet nyugdíjas főnővére. 40 évig dolgozott a balassagyarmati kórház Belgyógyászati Osztályán, ebből 35 évet főnővérként. 1965 óta a Magyar Vöröskereszt tagja, nyugdíjas éveiben is folytatja a segítségnyújtást az egészségügy másik területén, a véradásszervezésben.

 

MTI | Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete nyomán
(Kiemelt fotó forrása: Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete)