Végrehajtó nélkül szedik be az illetékeket Füleken

 

Fülek önkormányzata az eddiginél hatékonyabban kívánja kezelni a fizetési hátralékokat. Bizonyos esetekben végrehajtó közreműködése nélkül, az adósok jövedelméből való közvetlen levonás útján teszik ezt meg.

 

Kidolgoztuk a Fülek város által kirótt illetékek behajtásának alapelveit, melyek biztosítják az egyenlő bánásmódot, elősegítik a helyi adók és illetékek hatékonyabb beszedését és csökkentik az adósok költségeit

– mondta a városi önkormányzat ülésén Mágyel Andrea, a városi hivatal elöljárója. Véleménye szerint az alapelvek átláthatóbbá teszik az adózást és az adóvégrehajtást.

Úgy gondoljuk, ha az adóvégrehajtást mi magunk fogjuk végezni, felgyorsul az illetékek behajtásának folyamata. Nagyon fontos tényező az is, hogy az adósok megspórolják a végrehajtói hivatal magas költségeit.

 

Agócs Attila polgármester szavai alapján az adósok nagy részénél magasabbak voltak a végrehajtással járó költségek, mint maga a hátralék.

Az új rendszer óvja a városi kasszát és egyben szociális érzékenységgel is bír, mivel az adósokat is védi.

A polgármester szerint a rendszer előkészítése érdekes számokat hozott felszínre.

Tudomást szereztünk arról, hogy 1500 polgárra a város sosem szabta ki a kommunális hulladék gyűjtéséért járó illetéket. Ez a szám a város lakosainak 15 százaléka. Együtt kívánunk működni az egyes lakótömbök tulajdonosi társaságaival és vezetőikkel, valamint megoldásokat keresünk, hogy a polgárokkal való egyenlő bánásmód érdekében mindenkire kiszabjuk az illetékfizetést.

Hozzátette, hogy a nagy és bonyolult végrehajtásokba nem fognak bele.

Az olyan ügyeket, amelyeknél szükséges az adós vagyonához nyúlni, továbbra is a végrehajtók kezébe adjuk

– tette hozzá a polgármester.

 

A témához kapcsolódik, hogy Fülek Város Önkormányzata a napokban értesítette polgárait, hogy akiknek 2016. június 30. dátummal nem volt adó- és egyéb illetékhátralékuk a várossal szemben, érdeklődés esetén háztartásuk valamelyik felnőtt tagja 1 darab ingyenjegyet vehet át a város 770. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségsorozat keretén belül megvalósuló koncertek valamelyikére. A hátralék nélküliek Peter Cmorík és Keresztes Ildikó augusztus 13-i, vagy a Republic augusztus 14-i, vasárnapi koncertjei közül választhatnak. Az ingyenjegyek kiadására augusztus első felében kerül sor a Városi Hivatal ügyfélfogadó központjában. Az igénylők személyi igazolvány felmutatása ellenében vehetik át a belépőjegyet. Fülek Város ily módon is szeretné megköszönni polgárainak, hogy teljesítik kötelezettségeiket a várossal szemben.