Védőmaszkok gyártását szervezi a Salgótarjáni Szakképzési Centrum

Salgótarjáni és balassagyarmati nőiszabó-tanulók, valamint a Borbély Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, illetve a Szondi György Szakgimnázium és Szakközépiskola tanárai, szakoktatói közül többen is önként beszállnak a tömeges megbetegedések elkerülése és a járvány lassítása érdekében kifejtett küzdelembe.

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum kancellárja, Gembiczki Ferenc elmondta: a salgótarjáni nőiszabó-tanulók a gyakorlati kötelezettségeiket tanulószerződéssel, külsős vállalkozásoknál, így például a kazári divatipari cégnél teljesítik, ahol már javában zajlik a maszkgyártás. A balassagyarmati iskolai tanműhelyében megkezdődtek a gyártás előkészületei, várhatóan kedden kezdenek, jelenleg a megfelelő minőségű alapanyagok beszerzése zajlik.

A salgótarjáni tanműhelyet is a napokban nyitják meg, amint összegyűlik az a tizenöt önkéntes varrónő, akiket a város önkormányzata is toboroz, hogy a védőmaszkok varrásával közreműködjenek a védekezésben – közölte a Salgótarjáni Szakképzési Centrum.

A tömeges megbetegedések elkerülése és a járvány lassítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is maszkok előállításában kérte a Szakképzési Centrumok együttműködését. A minisztérium a textil szájmaszkok gyártására kérte a szükséges eszközökkel, szaktudással rendelkező szakképző intézményeit hétfőn. A végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók, ha a megfelelő gépek birtokában ezt otthoni körülmények között vállalni tudják, gyakorlatként maszkokat állíthatnak elő. A kezdeményezéshez gyakorlati oktatás keretén belül olyanok is csatlakozhatnak, akik a tömegközlekedés igénybevétele nélkül el tudnak jutni a tanműhelyekbe.

Jelenleg 15 centrumban készülnek védőmaszkok a szakoktatók, diákok és önkéntesek bevonásával, elsősorban otthon vagy kiscsoportokban, az elővigyázatossági intézkedések betartásával. Több iskolában zajlik az előkészítés és az alapanyagok beszerzése, a karcagi, pécsi, székesfehérvári, szerencsi és váci szakképzési centrumok már megnyitották tanműhelyeiket erre a célra. Az elsődleges cél a helyi, települési igények kiszolgálása, az adott város vagy térség kórházainak, szociális intézményeinek, idősotthonainak ellátása – olvasható a közleményben.

Az összefogás jegyében a minisztérium felkarolta és a fenntartásában lévő szakképzési intézmények figyelmébe ajánlotta a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kezdeményezését. A javaslat szerint az intézmények felkeresik azokat a nyugdíjas munkatársakat, akiknek fokozott veszélyeztetettségük miatt nem tanácsos otthonról kimozdulniuk. Felmérik a segítségnyújtásra vonatkozó igényeket, és ha szükséges, a szolgálati járművekkel helyettük bevásárolnak vagy kiváltják a gyógyszereiket. Az ITM minden kezdeményezést bátorít a szakképzésben is, amely a járvány elleni védekezést erősíti, az idősek segítését szolgálja – írta közleményében az ITM.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Sóki Tamás)