Védőfelszerelésekkel és a helyi gazdasággal kapcsolatban is javaslatokat tett a salgótarjáni kormánypárti frakció

Válaszolt Fekete Zsolt polgármester a helyi Fidesz-KDNP frakció korábbi felvetéseire, a salgótarjáni közgyűlés kormánypárti tagjai ezt harmadik javaslatcsomagjukról szóló tájékoztatásukban jelezték.

A 3100.hu-hoz is eljuttatott közlemény szerint a lakossághoz érkező maszkokkal kapcsolatban azt kérik a városvezetéstől, hívják fel a figyelmet arra, hogy ezek az orvosi maszkok egyszer használatosak, miután ez a mellékelt tájékoztatóból nem derül ki. Fontos lenne továbbá véleményük szerint, hogy a – készülő és már beszerzett – mosható, többször használható maszkokhoz legalább a veszélyeztetett korosztályba tartozó salgótarjániaknak mielőbb hozzájussanak.

Az önkormányzat által küldött maszkok egy része már megérkezett a postaládákon keresztül a salgótarjáni háztartásokba, a következő napokban minden városrészbe eljutnak a küldemények – közölte szerdán a város polgármestere. Fekete Zsolt ismertetése szerint a borítékolás védőfelszerelésben és higiénikus körülmények között zajlott, óvva ezzel is a salgótarjáni lakókat. A polgármester hozzátette: az elmúlt hetekben a foglalkoztatási kft. is megkezdte a textil maszkok gyártását, amint elérik a szükséges mennyiséget, a folytatásban ezzel is segíteni fogják a salgótarjániakat.

A közlemény szerint a polgármester a napokban írásban megkereste a helyi cégeket, hogy tájékozódjon a helyzetükről. A Fidesz-KDNP frakció újfent megfontolásra javasolja a néhány évvel ezelőtt megemelt építményadó eredeti szintre csökkentését; ahogyan azt is, hogy az idei évre tervezett hiteleket ne vegye fel az önkormányzat. Az idei és a következő évek tekintetében, az eredetileg a hitelek törlesztésére tervezett pénzösszegeinek átcsoportosítását, “elkülönített alapba helyezését” ajánlják. Javaslatuk szerint szükséges lenne kidolgozni egy, a jelenlegi önkormányzati ciklusra vonatkozó helyi gazdaságfejlesztési stratégiát, melynek pénzügyi alapja ilyen formában állna rendelkezésre.

A salgótarjáni közgyűlés kormánypárti frakciója javasolja továbbá a foglalkoztatási nonprofit kft. megerősítését is, miután vannak és lesznek, akik munkanélkülivé válnak a járvány okozta gazdasági visszaesés következtében, így a jövőben a közmunkaprogramok újra felértékelődhetnek majd. A salgótarjáni kormánypárti frakció újfent arra kéri a polgármestert, hogy napi szinten adjon tájékoztatást a salgótarjániaknak a járvánnyal kapcsolatos helyi intézkedésekről és cselekvésekről.

 

Kiemelt fotó: A salgótarjáni postaládákba a napokban érkező maszk és tájékoztató (Forrás: Fekete Zsolt | Facebook)