Vasárnap már némileg javult a salgótarjáni levegő minősége

Az ország nagy részén csökkent, de északkeleten továbbra is magas a légszennyezettség a szálló por miatt – közölte vasárnap napközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Térképük alapján Putnokon veszélyes volt a levegő, emellett Sajószentpéter és Salgótarján levegőjét egészségtelennek minősítették a magas szállópor-tartalom miatt. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz, ezek sorrendje: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Bár az előrejelzés alapján egyik érintett településen sem volt várható jelentős változás a levegőminőségben, Salgótarjánban a vasárnap második felében némileg javult a helyzet, a nappali órák során köbméterenként 40 mikrogramm alatt maradt a szálló por koncentrációja.

Salgótarján szinten minden télen bekerül az országos hírekbe is a rossz levegőminőséggel, azonban a szmogriadók idején rendre terítékre kerülnek az esetleges anomáliákkal kapcsolatos felvetések is. Az ezek közötti leglényegesebb kérdés 2017 elején a városi közgyűlés ülésén is futott egy kört. Ekkor felmerült, hogy a Vasvári Pál úton található mérőállomás áthelyezésével reálisabb képet lehetne kapni a város tényleges szmoghelyzetéről. Előfordul ugyanis, hogy a magas napi átlagértékek miatt bár el kell rendelni a szmogriadót, ugyanakkor a nappali, aktív időszakban a levegő károsanyag-koncentrációja az egészségügyi határértékek alatt mozog.

 

MTI nyomán / 3100.hu Fotó: Bár nappal tiszta a levegő, jellemzően a sötétedés utáni órákban jelentősen megnövekszik a szálló por koncentrációja a megyeszékhely levegőjében