Vasárnap ismét megmérkőznek a Karancs emelkedőjével a hegyikerékpárosok és a futók

(Fotó forrása és további képek: Kelet - Nógrád közéleti magazin | Facebook)

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Karancs Királya “uphill” hegyikerékpáros időfutamot a Salgótarjáni HKE, hatodik alkalommal közösen a Zenit SE csapatával, így egyben idén is a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat egyik állomásaként.

A rendezők közölték: mindenben a korábbi években megszokottak szerint zajlik majd idén is az esemény. A hegyikerékpárosokat és a futókat a salgótarjáni Toyota Kakuk autószalon parkolójában várják majd vasárnap, kivéve az U9-es és az U11-es hegyikerékpárosokat, akik Kercseg-laposnál versenyeznek majd a délutáni órákban.

Előnevezés nem szükséges, a rendezők a helyszínen várják az indulni szándékozókat. A futók 11 órakor tömegrajttal, a hegyikerékpárosok 9:30-tól egyenkénti indítással vágnak majd neki a korosztályok szerinti távoknak az Elemér-forrásig, illetve a Karancs csúcsán álló kilátóig.

Előbbi egy 3 kilométeres táv, 205 méternyi szintkülönbséggel; utóbbi útvonal 4,7 kilométeres, 440 méter szintemelkedéssel. Idén is lesznek olyan sportolók, akik előbb hegyikerékpárral, majd futva is teljesítik a távot.

 

Az eddigi rekordok: 22:36 és 23:03

A Salgótarjáni HKE összegyűjtötte és elérhetővé tette az elmúlt 11 rendezés időeredményeit is. Eszerint a hegyikerékpárosoknál Dr. Bakos Gergő (Salgótarjáni HKE) 22 perc 36 másodperces idejét a debütáló, 2007-es rendezés óta nem tudta megdönteni senki. A futók 2011-ben csatlakoztak az eseményhez hivatalosan – itt egyértelműen a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozathoz való csatlakozás hozta meg az “emberesebb időeredményeket”, hiszen a hét legjobb idő az utóbbi három évből származik. A legerősebb mezőny 2016-ban járt a hegyen és lényegében a papírformának megfelelően lett a Karancs Királya az akkor egyik legjobb formában lévő hazai hegyi futó, Pelsőczy Attila (TFSE). Az egészen “izmos” rekord így az ő nevéhez és ehhez az évhez kapcsolódik a futóknál: 23 perc és 3 másodperc.

Az “űridőkkel” a rendezők senki kedvét nem szeretnék elvenni az indulástól, ezért közreadták 11 év átlageredményeit is. Eszerint a versenyzők átlagban:

  • 30 perc és 35 másodperc alatt érnek fel a kilátóhoz hegyikerékpárral;
  • 16 perc és 31 másodperc alatt érnek fel az Elemér-forráshoz hegyikerékpárral;
  • 35 perc és 25 másodperc alatt futnak fel a kilátóhoz;
  • 19 perc és 48 másodperc alatt futnak fel az Elemér-forráshoz.

A versenykiírás és további információk a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület honlapján érhetőek el.

 

Kiemelt fotó: Kelet – Nógrád közéleti magazin | Facebook