Várkonyi-Nickel Réka: Rimaiak a gyárak völgyében

Könyvbemutatóra várja az érdeklődőket a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum. Várkonyi-Nickel Réka: Rimaiak a gyárak völgyében – egy salgótarjáni munkáskolónia társadalma az államosítás előtt című kötetét 2018. március 29-én, csütörtökön délután ismertetik az intézményben.

A könyv az acélgyár és a kolónia történetét a 20. század közepéig, az államosításig tárgyalja. Végigveszi a közösségi- és magánélet színtereit és alkalmait a kolónián, részletesen körüljárja a munkások és a gyár kapcsolatát a munkakörülményektől kezdve, a vállalati gondoskodás terepein át, egészen a képzés és a nevelés kérdéséig. A korai kapitalizmusnak is nevezett korszakban itt valóban egy külön világ élte napjait, melyet változatos módszertannal szerzett információkkal tár elénk a szerző – olvasható Dr. Bali János könyvhöz írt előszavában.

“Ha fizikai síkon az áthatolhatatlanság nem is mutatkozott meg, a sorompók által kijelölt szimbolikus határ kikerülhetetlenül éles volt” – állapítja meg Várkonyi-Nickel Réka.

A könyv plasztikusan ábrázolja, milyen erős összetartozás-érzés és önazonosságtudat hatotta át a közösséget, mintha nem is “gyökerüket vesztett” városlakókról, hanem egy falu “természetes közösségéről” írt volna, megerősítve ezzel Valuch Tibor történész egy korábbi, hasonló megállapítását.

A könyv bemutatója – mely nem mellesleg a szerző doktori értekezésének szerkesztett változata – csütörtökön délután kettő órakor lesz a Dornyay Béla Múzeumban. A kötetet Valuch Tibor történész, egyetemi tanár mutatja majd be és ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A könyvet a Magyar Néprajzi Társaság adta ki, a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával.

 

Kiemelt archív fotó forrása: Fortepan | Gyöngyi (1948)