Varga Mihály: a magyar építőipar továbbra is lendületben van

A magyar építőipar továbbra is lendületben van, és mivel az év első kilenc hónapjában kiadott 28 ezer 400 lakásépítési engedély jelentős részéből hamarosan kezdődő építkezés lesz, ezért a lakásépítési kedv a következő hónapokban is töretlen marad – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva a köztévé műsorában.

 

A KSH legfrissebb közlése szerint az első kilenc hónapban 7981 lakás épült, 51,5 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. Varga Mihály hozzátette: az első három negyedévben a lakásépítéshez kiadott hitelek is nőttek, 35 százalékkal.

A miniszter kedvezőnek értékelte, hogy vidéken, például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nógrád, Somogy és Baranya megyében is megmozdult az ingatlanpiac. A lakáspiaci szempontból felkapott helyeken – Budapesten, Pest megyében, Észak-Dunántúlon, Győr környékén – a lakásépítések aránya jelentősebben nőtt, és vélhetően ez a következő hónapokban is így maradhat.

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén 57 új lakásépítési engedélyt adtak ki Nógrádban az év első kilenc hónapjában, míg a tavalyi év azonos időszakában ez az érték 45 volt. Az épített lakások száma még mindig rendkívül alacsony: idén az első három negyedév alatt 7, tavaly ugyanennyi idő alatt 8 lakást építettek.

Arról augusztusban írtunk, hogy bár a négyzetméter-árakat, illetve a új építések számát tekintve a legfrissebb adatok továbbra is azt mutatják, hogy sereghajtó Nógrád megye, a nemrég közölt adás-vételi számok már pozitív elmozdulást tükröznek.

 

Varga Mihály szerint a 4,4 millió lakásból álló országos lakásállomány 1 százalékának – 40 ezer lakásnak – kellene évente megújulnia, ahhoz, hogy egészséges lakáspiacról lehessen beszélni, ettől azonban Magyarország még messze van. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az országban negyedévente már 2500-3000 lakás épül.

Mint mondta a cél az, hogy az építőipari kapacitások továbbra is rendelkezésre álljanak, legyen megfelelő munkaerő az építőiparban, az elmúlt egy évben 4000 – 4500-zal nőtt az építőiparban dolgozók létszáma, tehát összességében elmondható, hogy a lakáspiac megmozdult és az irány jó.

 

Az NGM az MTI-nek megküldött közleménye szerint a kormány otthonteremtési intézkedései, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a kedvezményes lakásáfa, dinamikusan és tartósan erősödő lakáspiachoz vezettek, ezt támasztják alá a legfrissebb adatok is.

Hozzátették: 2016 eleje óta már közel 49 ezer háztartás csok-kérelmét fogadták be a bankok, amelyen belül új lakás építésére vagy vásárlására mintegy 16 ezer család kérte a támogatást mintegy 103 milliárd forintos összértékben. A lakáspiaci kereslet élénkülésére a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló béremelések is pozitív hatással vannak – írták.

 

MTI nyomán
Kiemelt fotó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (MTI Fotó: Vajda János)