Változik a távolsági buszok városon belüli használhatósága Salgótarjánban

3100.hu Fotó: Háromtengelyes Volvo 8500 típusú autóbusz Salgótarján határában, a 22-es úton

Megszűnik a helyi jegyek és bérletek elfogadása a helyközi járatokon Salgótarjánban – közölte a Volánbusz.

A busztársaság tájékoztatása szerint 2021. január elsejétől a megyeszékhelyen a helyközi (a köznyelvi megfogalmazás szerint távolsági) járatokon nem tudják elfogadni a helyi jegyeket és bérleteket, a továbbiakban kizárólag helyközi díjszabás szerint vehetők igénybe a járatok.

Az intézkedés a peremvárosrészekben élőket érinti leginkább: azon területeket, ahol nincs helyi járati buszközlekedés. Például a 22-es út városi szakaszának környékén, Károlyin, továbbá Rónabányán vagy Rónafalun élőket.

A szűkszavú közleményben a társaság azt írja: megállapodás hiányában született meg a döntés. A változás hátterével kapcsolatban megkerestük Salgótarján és a Volánbusz vezetőségét is.

A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága a 3100.hu-val azt közölte, hogy a busztársaság a mindenkori megrendelői igényeknek megfelelően látja el az autóbusszal végzett közszolgáltatást. Mint azt ismertették: a helyi, városon belüli szolgáltatásnál a települési önkormányzat, míg a helyközi és távolsági buszközlekedés esetében az illetékes minisztérium a megrendelő.

A Volánbusz közlése szerint azért nem tudják elfogadni jövő év január elsejétől a helyközi járatokon a helyi jegyeket és bérleteket, mert a két fél között nem született meg az ehhez szükséges megállapodás.

Kérdésünkre a Volánbusz megerősítette, hogy ahol a menetrendben meghirdetettek szerint lehetőség van fel- vagy leszállásra a helyközi járatok városon belüli útvonalán, ott ez a lehetőség a jövőben is megmarad. Tehát például Károlyi vagy Rónabánya viszonylatában továbbra is utazhatnak a lakosok a helyközi buszokon, de ehhez a helyi jegy vagy bérlet helyett helyközi díjszabás szerinti jegy vagy bérlet lesz szükséges.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a 3100.hu megkeresésére közölte: értetlenül állnak a Volánbusz Salgótarjánra vonatkozó bejelentése előtt. A városvezető ismertetése szerint az említett megállapodás valóban hiányzik, ugyanis sem 2020-ra, sem 2021-re vonatkozóan nem tárgyaltak erről a szolgáltatásról, ahogyan a jövő évi buszközlekedésről sincs még szerződésük a volánnal, miután annak tárgyalására minden év decemberében kerül sor.

A polgármester ismertetése szerint a helyközi buszok helyi utazásra való használatát eddig minden évben egy háromoldalú szerződés tette lehetővé. Ez a megállapodás az önkormányzat, a busztársaság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között jött létre. Ezért a részszolgáltatásért eddig nem kellett fizetnie az önkormányzatnak – tette hozzá Fekete Zsolt.

A városvezető közölte: októberben – előzetes egyeztetés nélkül -, majd november végén ismét megérkezett a megállapodás-tervezet az illetékes minisztériumtól arról, hogy ezért a szolgáltatásért erre az évre, január elsejéig visszamenőleg 27 millió forintot kell fizetnie az önkormányzatnak. Fekete Zsolt kiemelte: szerették volna megismerni az összeg megállapításának hátterét, erre vonatkozó kérdéseikre azonban nem érkezett válasz.

Nem volt semmilyen tárgyalás, vagy egyeztetés, mely alapján “hiányolni lehetne a megállapodást”; kérdéseinkre nem reagált érdemben a minisztérium; 2021-re pedig még nincs érvényes szolgáltatási szerződésünk a volánnal, így nem értjük, mi alapján jelentették ki egy részszolgáltatásról, hogy az január 1-től nem lesz elérhető – összegzett Fekete Zsolt.

A polgármester hozzátette: mindezek okán arról, hogy ténylegesen mi várható majd ezzel a szolgáltatással kapcsolatban, a volánnal való megállapodást követően fog tudni érdemi tájékoztatást adni.

 

3100.hu archív fotó: Helyközi autóbusz Salgótarján határában, a 22-es úton