Vajon hol mérték a tavasz legalacsonyabb hőmérsékletét hazánkban?

Erre a nógrádiak számára evidens kérdésre is választ adott az MTI-hez eljuttatott elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szakemberek összegzése szerint a szokásosnál melegebb és jelentősen csapadékosabb volt az idei tavasz, de a nyár is melegebbnek ígérkezik az átlagosnál.

A március meglehetősen meleg volt, a havi átlaghőmérséklet 8,5 Celsius-fok volt, amely több mint 3 fokkal haladta meg a sokéves átlagot, és ezzel az ötödik legmelegebb március lett 1901 óta. Az áprilisi középhőmérséklet mintegy 1,3 fokkal múlta felül a normálértéket, a május azonban a jellemzően borongós, csapadékos időjárás miatt jóval hűvösebb lett: mintegy 2,5 fokkal maradt el az országos átlag az 1981-2010-es sokévi átlagtól. A tavasz legmagasabb hőmérséklete 30,9 fok volt, amelyet április 26-án Békéssámson állomáson mértek.

Az évszak során a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 9,3 fokot március 28-án mérték a Nógrád megyei Zabaron.

Március elején és április végén dőlt meg egy-egy napi melegrekord, május elején viszont hidegrekordok voltak gyakoribbak. A csapadék tekintetében az egyes tavaszi hónapok jelentősen különböztek egymástól. A rendkívül száraz márciusban az 1981-2010-es átlag alig 27 százalékát mérték. Április elejére kiterjedt területeket, főként az ország déli tájait érintette aszály. Az előzetes adatok alapján az idei május a harmadik legcsapadékosabb volt országosan 1901 óta.

Kitértek arra is, hogy a most ismert évszakos előrejelzések szerint Magyarországon országos átlagban mindegyik nyári hónap melegebbnek ígérkezik az 1981-2010-es átlagnál.