Vajdasági diák újrázott az Év diáktervezője versenyben

A tavalyi győztes nyert ismét Salgótarjánban. Az Év diáktervezője verseny döntőjét követő eredményhirdetésen ugyanakkor a versenyt támogató bátonyterenyei önkormányzat vezetője, Nagy-Majdon József polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az országos verseny ötödik és hatodik helyezettje is nógrádi. Gépiparis diákjaink az ország legjobb leendő szakemberei között álltak helyt – közölte a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSzC).

Az SSzC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája ebben a hónapban két országos szakmai versenyt is tartott: a legendás műhelyfőnöküknek emléket állító Gedeon János Forgácsoló Kupa után “Az év SOLID EDGE diáktervezője” címért folyó küzdelem hozta ide versenyzőket. Zalaegerszegtől Szegeden, Kecskeméten át Győrig, az ország legjobb szakgimnazistái és nappali tagozaton, szakirányú felsőoktatásban tanuló hallgatói vettek részt a 3D CAD tervezői versenyben.

Az előselejtezők után idén országszerte négy szakgimnáziumból és négy egyetemről, illetve főiskoláról jutottak be versenyzők a döntőbe, melyet április 25-én és 26-án tartottak a Salgótarjáni Szakképzési Centrum, illetve a Stromfeld oktatótermeiben. A tavalyi győztes például egy olyan szúrófűrésznek a kész tervpályázatával kvalifikálta magát, amelyet akár a legnagyobb cégek gyártásba is adhatnának – jelezte a Siemens tervezőprogramját, a SOLID EDGE-et forgalmazó graphIT Kft. mérnökgárdája, akik az immár második alkalommal megrendezett országos verseny szakmai lebonyolítását vállalták.

Az értékes tárgyjutalmakért és az “Év diáktervezője 2019” címért folyó versenyben a Stromfeld technikusi képzésre járó két diákjának is drukkolhattunk: a CAD-CAM informatikus Szabó Krisztiánnak, aki két hete egy szintén országos Solid Edge versenyen a legjobb tíz között végzett, most ötödik lett. Illetve Pádár Márknak, aki nappali tagozatos tanulmányai mellett levelező tagozaton a Szent István Egyetem második szemeszterét végző hallgatója, most egy országos hatodik helyezést gyűjtött be.

Az országos versenynek ez alkalommal is kiállítója volt a bátonyterenyei vasútmodell-gyártó cég, a Viessmann Kft., de több nógrádi cég vezetője is szponzorként kísérte figyelemmel a diákok felkészültségét – remélve, hogy jövőbeni munkatársukat ismerik fel majd a bennük. Baranyi Zoltán, az SSzC főigazgató-helyettese a megnyitón reményét fejezte ki, hogy a verseny újbóli megrendezésével az ország szakképzési térképén kitüntetett helyet kap a salgótarjáni szakgimnázium. A díjátadón Nagy-Majdon József polgármester reményét fejezte ki, hogy ezt a jelentős, a befektetők szempontjából is érdekes szakmai programot a jövőben a többi nógrádi város is támogatja majd, a szakemberellátás, az innováció közös ügyünk – fogalmazott.