Őszre fejeződhet be a 21-es út melletti vadvédelmi kerítés kiépítése Salgótarján térségében

A legtöbb helyszínen – jellemzően külterületeken és ilyen jelleggel bíró belterületi szakaszokon – már tavaly év végén leverték a készülő vadkerítés tartóoszlopait a 21-es út mentén Salgótarjántól délre és északra, de volt ahol ezt az egyeztetések után idén végezték el. A drótháló ősszel kerülhet fel a tartóoszlopokra – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től.

A 3100.hu azt követően kereste meg a témában a társaságot, hogy a Beszterce-lakótelepi rendkívüli vaddisznó-kilövések engedélyezése kapcsán több olvasónk is jelezte: a lakótelepre bejáró vadak problémakörén vélhetően jelentősen enyhíteni tudna az út menti kerítés. Megkeresésünkre a közút emlékeztetett rá, hogy a 21-es főút befejezéshez közeledő négynyomúsítási munkálataihoz kapcsolódva Hatvantól egészen Kisterenyéig megvalósul a folyamatos védőkerítés kiépítése. A beruházással nem érintett külterületi jellegű szakaszokon a teljesség érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hatáskörében folytatódik a védőkerítés építése Vizslás-Újlak térségétől egészen Somoskőújfaluig külterületen, illetve ahol szükséges, belterületi szakaszon is.

A társaságnak első ütemben az oszlopok leverésére volt lehetősége, ez a fázis rövidesen mindenhol befejeződik. Az oszlopokra a drótháló a második ütemben kerül fel, ahol szükséges, ott kapukat is kialakítanak majd az út menti területek megközelítésének biztosítására. A beruházás ezen része lényegesen hosszabb időt vesz majd igénybe, mint az első ütem – teszi hozzá válaszában a társaság.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től azt is megtudtuk, hogy az önkormányzatokkal és a további érintettekkel egyeztetések sorára volt és van szükség ahhoz, hogy egyetlen ingatlantulajdonos és -használó se kerüljön hátrányos helyzetbe a védőkerítés építésének következtében.

A drótháló felhelyezés és kapulétesítés folyamatának ütemezése a fenti egyeztetések után történik meg, egy fontossági sorrend kialakításával együtt. Déli irányból Kisterenyéig az útfejlesztéssel együtt fejeződik majd be a védőkerítés építés (várhatóan augusztus végéig), a folytatás pedig az országhatár felé folyamatosan fog megvalósulni, az egyeztetések és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kapacitásának függvényében – tudtuk meg a társaságtól.

 

3100.hu Fotó: A vadvédelmi kerítés oszlopai Salgótarján északi határában, a 21-es főút Beszterce-lakótelepnél húzódó szakasza mellett