Vadmacskát fotóztak a Kis-Zagyva-völgyben

Vadmacska a Kis-Zagyva-völgyében (Forrás: Kis-Zagyva-völgy | Facebook)

 

Az elmúlt hónap során a Kis-Zagyva-völgy közösségi oldalán jelent meg egy felvétel a térségünkben viszonylag ritka állatról, melyet még ritkábban sikerül lencsevégre kapni. Judik Bélát, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrádi Tájegységének munkatársát kerestük meg a témában, aki korábban húsz évet töltött el vidékünk tájegységvezetőként.

 

Judik Béla kérdésünkre elmondta:

Számos olyan ragadozófaj van, amelynek életnyomai alapján megbízható adatsoraink vannak arról, hogy viszonylag nagy egyedszámban előfordul a megyében. Ilyen például a vadmacska vagy a vidra. Viszont annak az esélye, hogy ezeket a fajokat láthassuk, szemünk elé kerülhessenek, nagyon kicsi. Rejtett életmódot folytatnak, kerülik az embert, jellemzően éjjel mozognak-vadásznak. Ritka, hogy az ember láthassa őket. Talán egy kicsit nagyobb az esély erre a szaporodási időszakban, amikor ezek a fajok is nagyobb intenzitással, esetleg a nappali órákban is jobban mozognak.

 

Vadmacska a Kis-Zagyva-völgyében (Forrás: Kis-Zagyva-völgy | Facebook)
Vadmacska a Kis-Zagyva-völgyében (Forrás: Kis-Zagyva-völgy | Facebook)

 

A szakembernél arra is rákérdeztünk, hogy tudomásuk szerint mozog-e még mindig barnamedve környékünkön?

Én azt mondom, hogy “van medvénk”. Ezt azért úgy kell érteni, hogy nem egy állandó, adott helyen tartózkodó állatról beszélünk. A barnamedvék jellemzően nagy területet használnak, így azt mondhatjuk, hogy egy állandó medve-territórium részét képezi Nógrád megye északi része. Ilyen megfogalmazásban mondhatjuk, hogy van medve Nógrád megyében.

 

A Judik Bélával készített, alább meghallgatható beszélgetésben szóba kerül az aranysakál jelenléte, valamint az is, hogy megjelent az Ipolyon a hód is. A medve-jelenléttel kapcsolatosan hasznos információk is elhangoztak azzal kapcsolatban, mire kell figyelni például egy kutyatartónak, illetve milyen hatása lehet az elkóborolt háziállatoknak a természetbeni életközösségekre.

 

 

Fotó: Vadmacska a Kis-Zagyva-völgyében (Forrás: Kis-Zagyva-völgy | Facebook)