Vádemelési javaslattal zárult a nyomozás a luxusautókkal trükköző nógrádi testvérpárral szemben

Vádemelési javaslattal zárta nyomozását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy Nógrád megyei testvérpár – egyik – ügyében. Az elkövetők a jelek szerint luxusautókat adtak-vettek az áfaszabályok kijátszásával, strómanok bevonásával – közölte a hatóság.

Tájékoztatásuk alapján a testvérpár idősebb tagjának és társainak nem ez volt az egyetlen ügye, ugyanis jelenleg más ügyben is nyomoznak velük szemben, szintén költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanújával.

A most lezárt ügyben kiderült, hogy a testvérek az érdekeltségükbe tartozó külföldi cégek nevére vásároltak nagy értékű autókat, amiket strómanok vezette magyar cégeknek adtak tovább, végül a járművek többségét nagy haszonnal eladták. A sok cég közbeiktatásának célja minden bizonnyal a csaknem 60 millió forintos áfafizetés elkerülése volt.

Ha a bíróság megállapítja az elkövetők bűnösségét, az számukra akár öt év szabadságvesztést is jelenthet. A testvérpár idősebb tagja ráadásul visszaesőnek számít, hiszen 2011-ben a bíróság kimondta bűnösségét, mert okirat-hamisítást és adócsalást követett el.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)