Vádemelési javaslat a medve lelövésében érintettekkel szemben

Befejezték az eljárást az 55 éves salgótarjáni férfi és társai ellen – tájékoztatta honlapunkat a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Vizsgálati Alosztálya folytatta le az eljárást természetkárosítás bűntett, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt G. Sándor 55 éves salgótarjáni lakos ellen, továbbá természetkárosítás bűntett és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt további tíz férfi társa ellen.

A nyomozás adatai alapján G. Sándor 2014. május 10-én 22 óra körüli időben, a Salgótarjánhoz tartozó egyik erdőrészben, mint vadászatra jogosult személy vadászott. E közben a férfi az engedéllyel tartott lőfegyverével egy – a kirendelt szakértői vélemény alapján – 250.000 Ft természetvédelmi értékű barna medvét meglőtt. Az állat nem pusztult el, ezért az 55 éves salgótarjáni lakos másnap két vadásztársával együtt a két év körüli, hímivarú állat keresésére indult. A keresés tényét, időpontját és helyét a vadászati beíró naplóban nem rögzítették. Másnap G. Sándor több vadásztársasági tagból álló csoportot hívott össze, akikkel újra a sebzett vad keresésére indult. A megtalált medvét végül az egyik dunavarsányi gyanúsított lőtte le, majd azt társuk salgótarjáni ingatlanába szállították, ahol azt kizsigerelték és bundáját lenyúzták.

A G. Sándor lakásán 2014. május 17-én megtartott házkutatáson a rendőrök megtalálták és lefoglalták az állat bundáját, valamint 139 darab lőszert, melyek tartásához a férfi érvényes hatósági engedéllyel nem rendelkezett. A nyomozást G. Sándor és társai ellen a hatóság a napokban befejezte és az ügy iratait vádemelési javaslattal továbbították a Salgótarjáni Járási Ügyészségnek.

Az ügy kirobbanásakor partneroldalunk, a www.nosza.info készített egy részletes anyagot az akkori rendőrségi sajtótájékoztató alapján, melyet ide kattintva lehet olvasni. Ezt követően annak idején az országos vadászati érdekképviseletek közös közleményükben jelezték: csak a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását tartanák elfogadhatónak. Utóbbiról pedig itt lehet bővebben olvasni.

Kiemelt fotó forrása: www.police.hu