Vádat emeltek az ismerősüket cserbenhagyó motorosok ellen

Vádat emeltek négy salgótarjáni férfi ellen, akik ötödik ismerősükkel együtt motoroztak az erdőben, majd miután társuk frontálisan ütközött egy quaddal, elhajtottak. A balesetet szenvedő férfi meghalt – tájékoztatta a Nógrád Megyei Főügyészség vezetője hétfőn az MTI-t.

Bóna Gyula közölte: a 41-51 év közötti vádlottak és ismerősük tavaly május 24-én délután Kazár és Bárna külterületén, az erdei utakon motoroztak. Egy szemből érkező kétszemélyes quad vezetője fékezett és lehúzódott előlük, de az elől haladó sértett így is a járműnek ütközött. A férfi – miután bukósisakjával bezúzta a quad szélvédőjét – az útra zuhant, majd sorban odaérkezett a többi motoros.

Odamentek eszméletlen társukhoz, valamint a quadból kiszálló, vérző kezű sofőrhöz, így jól hallották, hogy utóbbi a mobiltelefonján orvosi segítséget kért, és azzal is tisztában voltak, hogy a nehezen megközelíthető erdei helyszínt a helyismerettel nem rendelkező mentők nehezen találhatják meg. A sofőr – aki telefonon beszélt a mentőirányítással, a rendőrséggel, és az érkező mentőhelikopter személyzetével is – többször kérte a vádlottakat, hogy menjenek a bárnai kocsmához, és onnan vezessék fel a mentőket, de valaki közülük maradjon vele, hiszen ő is megsérült. A vádlottak viszont arra kérték, mondja azt a mentőknek, hogy a sérült motoros egyedül volt, majd visszaültek motorjukra, megfordultak és elhajtottak.

Miközben a földi mentőegység helyismeret hiányában a bárnai kocsmánál várakozott, a baleset helyszínét nem találó mentőhelikopter személyzetét pedig a quad sofőrje telefonon, majd egy tisztásra szaladva karjelzéssel próbálta útba igazítani, a motoros légzése leállt. A társukat otthagyó vádlottak egy salgótarjáni garázsban utcai ruhába öltöztek, majd kettő közülük visszaindult, hogy társuk motorkerékpárját elszállítsák.

A quad 75 éves utasa csaknem tíz percen keresztül próbálta mellkaskompresszióval újraéleszteni, majd a mentők sikeresen újra is élesztették a motorost, akit ezután mentőhelikopterrel kórházba vittek, de ott, a szakszerű orvosi ellátása ellenére elhunyt. A főügyész közlése szerint a baleset során elszenvedett sérülései az élettel összeegyeztethetetlen súlyosságúak voltak, halála a késedelem nélküli szakszerű orvosi ellátás, és újraélesztés mellett is bekövetkezett volna.

A négy motoros ellen a Balassagyarmati Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat. A fenti körülmények alapján az indítvány pénzbüntetés, valamint a bűnügyi költségek megfizettetése, az ügyben a területileg illetékes Salgótarjáni Járásbíróság hoz majd döntést – közölte a főügyész.

 

A barátai egyáltalán nem, és sajnos a védőfelszerelés sem segített…

Ezzel a címmel tett közzé kommentárt az eset kapcsán a közelmúltban közösségi oldalán a Magyar Rendőrség, miután lezárták a nyomozást. A rendőrök előtt fokozatosan tárultak fel a baleset részletei. Megtudták, hogy a quadot vezető férfi és ismerőse engedély nélkül használták a helyi jelentőségű, védett természeti terület földútját, csakúgy, mint az öt motoros, akik a szurdokszerűen szűk úton feléjük közeledtek. A qvad vezetője egy bukkanó tetején megállította a járművét, mert látta a motorosokat, azok azonban őt nem, a legelöl haladó így csapódott bele frontálisan a quadba.

Az elhunyt ismert és eredményes motoros volt, profi védőfelszerelést és bukósisakot is viselt, de ez sem óvta meg az életét. A balesetet szenvedő férfi négy társa az ütközése után elhajtott a helyszínről anélkül, hogy sérült társuknak és a másik járművezetőnek segítséget nyújtottak volna, illetve a mentőket a helyszínre irányították volna. A bejelentés után megváltoztatták eredeti szándékukat, ezért nem voltak ott a rendőrök érkezésekor a bárnai találkozóponton. A társaság tagjai a helyszínt elhagyva hazamentek, egyiküknek jutott csak eszébe, hogy segítse a mentést, így ismerősüket, egy terepjárós férfit a hatóságok elé küldte.

A telefonon odarendelt “megbízott” mindent elkövetett, hogy a mentősök késedelem nélkül a sérülthöz érjenek: lóhalálában igyekezett Bárnára. Ugyanakkor lesújtó volt tapasztalni az akkor még élő áldozat barátainak hozzáállását – írja a rendőrség. Ismertetésük szerint “a hívásfogadó központ közel egyórányi telefonálást rögzített, amelyeken döbbenetes volt hallani a felelősséghárítást, a hangvételt és az életmentő beavatkozás tulajdonképpeni hátráltatását”.

 

MTI / Magyar Rendőrség | Facebook nyomán / Archív fotók: A balesetben részes motor és quad a Bárna környéki erdőben a helyszínelés felvételein (Fotók: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)