Vádat emeltek a lengyel sofőr ellen, aki halálra gázolt egy férfit Nagyorosziban

Vádat emelt az ügyészség azzal a 40 éves katowicei férfival szemben, aki tavaly áprilisban, Nagyorosziban elütött egy gyalogost, majd a felelősségre vonás elől, segítségnyújtás nélkül hazájába menekült – közölte Bóna Gyula.

A megyei főügyész ismertetése szerint a lengyel férfi 2020 áprilisában a 2-es főút Nagyoroszin átvezető szakszán haladt 3,5 tonna össztömegű kisteherautójával, kifogástalan nappali látási viszonyok közt. Aznap reggel indult Lengyelországból Tolna megyébe, majd délután vissza hazájába.

A helyszínnel kapcsolatban a megyei főügyész elmondta: Nagyorosziba érkezve egy gyártelep előtti szakaszon a forgalmi sávokat a forgalom lassítására szolgáló terelősziget választja el egymástól, mellette a jobb oldalon pedig 1,5 méter széles, murvás útpadka található. Ezen gyalogolt a 43 éves sértett, aki a település központja felé tartott. A sofőr figyelmetlensége miatt, a járdasziget kikerülése során lehajtott az útról, és hátulról, mintegy 50 kilométer per órás sebességgel elütötte a gyalogost, aki az út menti füves rézsűre zuhant.

A vádlott a baleset után megállás nélkül tovább hajtott, nem győződött meg arról, hogy a sértett segítségnyújtásra szorul-e. 200 méter megtétele után egy parkolóban kiszállt és megszemlélte a jármű rongálódásait, majd tovább indult és Parassapusztánál elhagyta az országot. Az árokban fekvő férfit csupán mintegy fél órával később, egy busz utasa vette észre – ekkor mentőt hívtak hozzá, azonban az életét már nem tudták megmenteni.

 

Felvétel a baleset helyszínéről - a képen a kisteherautó letört alkatrésze látszik (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)
Felvétel a baleset helyszínéről – a képen a kisteherautó letört alkatrésze látszik (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a térségben lévő kamerák felvételeinek elemzésével röviddel a baleset után már ismerte a jármű pontos típusát és rendszámát, majd a példás magyar, szlovák és lengyel rendészeti együttműködés segítségével Lengyelországban el is fogták a sofőrt. A férfi tagadja, hogy ő gázolta el a férfit, elmondása szerint az autón keletkezett sérüléseket egy fa, illetve útra eső kövek okozták, ezt azonban a térfigyelő és biztonsági kamerák felvételei, valamint több igazságügyi szakértői vélemény is cáfolja.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség az elkövetővel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől és a közügyek gyakorlásától eltiltását indítványozta vádiratában. Az ügyészség úgynevezett „mértékes indítványt” is terjesztett elő. Eszerint, ha a férfi a tárgyalás megkezdése előtt, az előkészítő ülésen mégis beismeri a bűncselekmények elkövetését, őt a Balassagyarmati Járásbíróság halmazati büntetésként ítélje öt év börtönre, továbbá tiltsa el a közügyek gyakorlásától ugyancsak öt évre, a járművezetéstől pedig nyolc évre, valamint kötelezze a mintegy 300 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

 

Kiemelt fotó: A rendőrség felvétele a helyszínelésről (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)